Crna dijamantska jabuka: Crna kao noć, slatka kao med

0
3035
crna dijamatska jabuka
Foto: Printscreen Youtube Facts Verse

Crna dijamantska jabuka raste samo na jednom mestu, a za njen neobičan izgled zaslužno je upravo podneblje gde raste.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Crna dijamantska jabuka izgleda gotovo nestvarno. Spolja je gotovo crna i uglačana poput dijamanta. Mnogi tvrde da je, zapravo, reč o jednoj vrsti kineskog crvenog delišesa, ali da je zbog vremenskih uslova u kojima se gaji plod jabuke dobio tamno ljubičastu boju, gotovo crnu.

Naime, ove jabuke rastu u Ningčiju, malom gradu u planinama Tibeta, na visini od 3100 metara, gde dobijaju mnogo utraljubičastih zraka tokom dana. Međutim, tokom noći temperatura se drastično smanjuje, što uzrokuje da koža ploda postane veoma tamna. Meso jabuke je svetlo kao i kod svake druge jabuke, a kažu da su izuzetno slatke i hrskava zbog ove jedinstvene geografske karakteristike.

Adama Sultan 1120x180
crne dijamatske jabuke
Foto: Printscreen Youtube Facts Verse

Kako prenose lokalni portali, niske noćne temperature su neophodne kako bi se postigla ova boja, ali je posledica da su prinosi po stablu jako mali. Samo 30 posto plodova ispunjava standard boje kako bi jabuke mogle da se prodaju kao crne dijamantske jabuke. Naravno, to je dovelo do toga da se prodaju samo u ekskluzivnim prodavnicama i to po ceni od oko 6 eur po komadu.

PROČITAJTE I...  Najavljene padavine dovešće do porasta infekcija na jabukama

Ipak, ako vas put nanese u SAD i tamo možete videti tamnu vrstu jabuke pod nazivom Arkansas Crna. Iako nisu super tamne kao ove jabuke imaju značajno tamniju boju od crvenog delišesa.

galenika pylon 1120x85
Prethodni tekstPlastenici bez grejanja i najprofitabilnije povrće tokom zime
Sledeći tekstSremski kulen u kati: Ono što naprave za sebe nude i kupcima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime