Zašto u bašti rastu pečurke i da li treba da ih se rešite

0
1028
pecurke basta
Foto: Pixabay

Kada početnici u baštovanstvu vide nekoliko pečuraka koje su se iznenada pojavile u vrtu odmah sledi i pitanje šta to znači i da li nešto nije u redu sa zemljom. Bilo da ste početnik ili iskusan baštovan sigurno vas interesuje odgovor.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Dobra vest je da se pečuraka u bašti ne treba bojati, ali ostaje da objasnimo zašto se pojavljuju i zašto nisu štetne za biljke u bašti.

Pečurke uglavnom rastu na zdravom tlu i, zapravo, vrlo su korisne za baštu i biljke.

2022 Custodia 1120x1080

One su znak da je zemljište zdravo i praktično nema potrebe da ih uklanjate. Razlog zašto će pečurke napredovati samo u zdravoj bašti je taj, što se oslanjaju na siguran izvor hranljivih materija. Za razliku od biljaka, pečurke nemaju koren i zavise od svojih spora koje se prikače na izvor hranljivih materija. Zdrava bašta pruža obilje hrane za spore.

Ipak, ukoliko želite da se rešite pečuraka u vrtu (ili na travnjaku), jednostavno, uberite pečurke, dodajte azot u zemljište, uverite se da se zemljište dobro drenira i vodite računa da u tom području nema otpadnog biljnog materijala koji se razlaže.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Pečurke i korist za baštu

Postoje 4 koristi od pečuraka koje rastu u bašti, a to objašnjava Ken Laina u svom priručniku „Gljive prijatelji ili neprijatelji travnjaku i bašti“.

  1. Pečurke povećavaju količinu hranljivih materija koje biljke apsorbuju.
  2. One pojačavaju otpornost biljaka na bolesti, jer svi dodatni hranljivi sastojci će da pomognu biljkama da postanu zdrave i jake, što će ujedno smanjiti šanse da biljke obole. Pečurke su, takođe, odličan borac protiv neželjenih bakterija koje izazivaju plesan, pa nije toliko potrebno brinuti oko, na primer, sive plesni.
  3. Pečurke omogućavaju biljkama bolju apsorpciju vode.
  4. Ubrzavaju stopu rasta biljaka.
PROČITAJTE I...  Kadifica: Nezabilazni stanovnik povrtnjaka i bašte

Još jedna prednost gljiva je ta, što one rade razgradnju mrtvih biljaka ili životinja i vraćaju ih nazad u zemlju, dodajući na taj način hranljive materije. To znači da, ako gljive pronađu bilo šta mrtvo u dvorištu, bašti ili na travnjaku, razložiće i u zemlju ubaciti bezbroj hranljivih elemenata, a da baštovan nije ni prstom mrdnuo.

MPS2022 GBaneri

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstPrijavite se za podsticaje za očuvanje životinjskih genetičkih resursa
Sledeći tekstMeki kozji sir sa PEPELOM proglašen za najbolji na svetu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime