Cene jaradi i jagnjadi u padu

0
1319
Agrosaveti---farma-koza---Susek---01
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U periodu za nama reporteri STIPS-a su evidentirali rast cene teladi SM rase i tovnih bikova SM i HF rase telesne mase preko 500 kilograma. Takođe, zabeležen je rast otkupne i prodajne cene prasadi. Jagnjad, jagnjad i dviske su bili jeftiniji na nekoliko područja.

Agil 1120x180

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do rasta cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 500 din/kg i krava za klanje SM rase na dominantnih 190 din/kg tokom prve sedmice oktobra. U klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen je rast otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 450 din/kg. Za razliku od njih došlo je do pada otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 235 din/kg i krava za klanje SM rase na 155 din/kg.

Rast prodajnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma registrovan je u sedmici za nama i na stočnoj pijaci u Užicu. Za telad je trebalo izdvojiti 500 din/kg, a za tovne bikove 260 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova SM rase, telesne mase preko 500 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period i u klanicama na području pčinjskog regiona, pošto je dominirao iznos od 260 din/kg. Protekle je sedmice došlo do rasta otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma HF rase na dominantnih 245 din/kg u klanicama na području Beograda.

BioPlug 728x90px

Rast otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma HF rase evidentiran je u sedmici za nama i u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Dominirao je iznos od 240 din/ kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca protekle je sedmice bila niža prodajna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na stočnoj pijaci. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 390 din/kg. Pad otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 killograma zabeležen je, takođe, i u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 420 din/kg

PROČITAJTE I...  Prasad skuplja na stočnoj pijaci u Čačku, a jeftinija u Leskovcu

Cene tovnih svinja i prasadi

Reporter STIPS iz Kraljeva evidentirao je u sedmici za nama rast prodajnih cena obe kategorije tovnih svinja, pa je za grla telesne mase od 80 do 120 kilograma trebalo izdvjiti najčešće iznos od 170 din/kg, dok je kod grla telesne mase preko 120 kilograma dominirao iznos od 150 din/kg.

Orius 1120x1080

U klanicama na području jablaničkog regiona došlo je do rasta otkupnih cena obe kategorije tovnih svinja. Grla telesne mase od 80 do 120 kilograma otkupljivana su po ceni od 170 din/kg dok je kod grla telesne mase preko 120 kilograma dominirao iznos od 150 din/kg. Obim otkupa bio je dobar.

Klanice sa područja južnobanatskog regiona, takođe, su protekle sedmice otkupljivale tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma po dominantoj ceni od 170 din/kg. Za otkupljene krmače za klanje plaćali su najčešće 120 din/kg. Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u klanicama na području Beograda, pošto je tokom prve sedmice oktobra dominirao iznos od 165 din/kg.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Tovne svinje telesne mase preko 120 kilograma bile su jeftinije i na stočnoj pijaci u Kragujevcu u odnosu na pretodni period, pošto je dominirao iznos od 130 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 150 din/kg i krmača za klanje na 130 din/kg. Klaničari sa područja nišavskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 190 din/kg.

PROČITAJTE I...  Skočila cena jagnjadi na stočnim pijacama | Cene stoke i stočne hrane

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Otkupne cene jagnjadi I šilježadi bile su niže u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području podunavskog reiona. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 260 din/kg, a kod šilježadi iznos od 220 din/kg. Jarad su protekle nedelje bila jeftinija na stočnoj pijaci u Kragujevcu, pošto su se mogla pazariti po dominantnoj ceni od 180 din/kg. Razlog je bio što je za prodaju dovezeno preko 300 grla.

Otkupna cena dviski bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području šumadijskog regiona. Dominirao je iznos od 150 din/kg. Pad cene jagnjadi u odnosu na poslednju sedmicu septembra registrovan je i na pijaci žive stoke u Užicu. Grla su se najčešće mogla pazariti po ceni od 260 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Vranja protekle je nedelje došlo do rasta cene ovaca, pošto su se mogle pazariti najčešće za 150 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Leskovcu zabeležena je prodaja jagnjadi po ceni od 280 din/kg, jaradi po ceni od 210 din/kg, ovaca po ceni od 130 din/kg i koza po ceni od 120 din/kg. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 250 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku protekle sedmice. Za dviske su kupci trebali da izdvoje 200 din/kg, a za ovce 120 din/kg.

Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima u Srbiji obim ponude i tražnje jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza bili su na ptošlonedeljnom nivou.

PROČITAJTE I...  Cene žive stoke i stočne hrane tokom marta

Cene žitarica i stočne hrane

Pad cene lucerkinog sena u balama u odnosu na poslednju sedmicu septembra registrovan je na gazdinstvima u okolini Kikinde. Najčešće se moglo pazariti po ceni od 24 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do pada cene stočnog brašna na dominantnih 29 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Loznice bilo je skuplje lucerkino seno u balama protekle sedmice, jer se prodaja odvijala najčešće po ceni od 25 din/kg.

Po istoj ceni se mogla pazariti i pšenica upakovana u džakove. Za stočni ječam su kupci trebali da izdvoje 24 din/kg, kukuruz 30 din/kg, dok je dominantna cena sojinog zrna iznosila 80 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bio je skuplji kukuruz, jer je dominirao iznos od 32 din/kg. Na pijaci su bili skuplji sojino zrno i luserkino seno u balama. Lucerkino seno bilo je skuplje u odnosu na poslednju sedmicu septembra na gazdinstvima u okolini Užica. Dominirao je iznos od 26 din/kg. Kupci su pored lucerkinog sena u balama protekle nedelje mogli da pazare kukuruz po ceni od 35 din/kg, stočno brašno po ceni od 30 din/kg, suncokretovu sačmu po ceni od 70 din/kg i sojinu sačmu čija je dominantna cena iznosila 105 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Beograda u silosima na području ovog grada protekle je sedmice došlo do rasta cene pšenice u rinfuzu. U nedelji za nama je dominirao iznos od 29,39 din/kg. U Pančevu su u maloprodajnim objektima u odnosu na prethodni period bili skuplji kukuruz 25 din/kg i pšenica 27 din/kg. U silosima na području ovog grada bili su skuplji kukuruz (25 din/kg), pšenica (27 din/kg) i sojino zrno (77din/kg).

Izvor: STIPS

Prethodni tekstRobne rezerve kupuju merkantilni kukuruz
Sledeći tekstTeška godina za proizvodnju LUKA i PAPRIKE u Gospođincima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime