Teška godina za proizvodnju LUKA i PAPRIKE u Gospođincima

0
440
paprika luk
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Ekstremno visoke temperature i sušni dani, desetkovali su rod paprike i luka i na njivama Dušana Petrovića, poznatog povrtara iz Gospođinaca, ali se ne žali, i zahvalan je što im se nije reprizirala prošla godina, kada su pretrpeli ogromne gubitke od proizvodnje luka, i koju su uknjižili kao jednu od najlošijih u poslednjih 25 godina. Kako kaže, zbog bolesti koja je napala tu kulturu, morali su da bace preko 100 vagona luka, što je u vrednosti od oko 200 hiljada evra. Ogromni gubici, nisu obeshrabrili, njegovu suprugu Svetlanu i njega, navikli su oni, kako kaže Dušan, na stalne oscilacije u proizvodnji, i uvek su uspevali da se prilagode nepredviđenim okolnostima.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Kvalitet ne pita za cenu

Odlučili su se za skuplja semena i hibride, upravo da bi izbegli potencijalne veće ekonomske krahove. Oni su izbegnuti i ove jeseni, jer su proizvođači sa jeftinijim,običnim semenima, imali veći podbačaj prinosa paprike i luka. Dušan kaže da su se klimatski uslovi drastično izmenili u odnosu na ranije i da su im njive iz godine u godinu sve žednije.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u Rumi
paprika1
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Kišna krila za navodnjavanje, zamenili su sistemom „kap po kap“, i pomislili su da je problem u zalivanju, ali su čuli od ostalih povrtara da su visoke temperature i kod njih ostavile traga na paprici.

Sultan 1120x180

Problem su imali i drugi povrtari. Pogledajte kako izgleda proizvodnja paprike u Rivici i kako su spasili ovogodišnji rod.

Dok proizvođači kubure, nakupci profitiraju

Sa suprugom Svetlanom, koja mu je najveća podrška i „vetar u leđa“, nesebično pomažu svim mladim povrtarima, koji su u začetku proizvodnje, jer nisu zaboravili koliko im je značila podrška, kada su se pre 25 godina, kao laici, bez ikakvog predznanja, upustili u taj biznis. Dušan kaže da pamti vremena kada su se prve komšije na selu ispomagale u svim prilikama, danas su nemilosrdnija vremena, svi su zabrinuti za svoj opstanak. Samo upornošću, predanim radom i mudrim odlukama, uspeli su da se održe sve ove godine na tržištu, kaže ovaj 65-ogodišnji domaćin iz Gospođinaca.

LG 1120x185px
skladiste luka
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Počeli su sa jednim jutrom, a danas obrađuju oko 200 hektara zemlje, na kojoj gaje luk, papriku, krastavce,karfiole, kupus. Sa plasmanom nemaju problema, za njihovim povrćem vlada ogromno interesovanje iz cele Srbije, ali su pomalo revoltirani, jer su gašenjem prerađivačkih giganata u tom kraju, prinuđeni da najveći deo svoje robe prodaju nakupcima.  Dušan kaže da su proizvođači, kao prvi u lancu prodaje, najoštećeniji, a imaju najveća ulaganja, dok nakupci, praktično, profitiraju sa minimalnim ulogom.

PROČITAJTE I...  Zahlađenje donelo probleme proizvođačima ranih tikvica
luk1
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Izgradnja hladnjače prioritet broj jedan

Nisu pristalice subvencija koje država daje po hektaru zemlje, jer su se uverili da su one, poslednjih godina, bile podložne raznim malverzacijama i falsifikovanjima dokumentacije, što nije bio redak slučaj među poljoprivrednicima. Do sada su konkurisali samo za sredstva za nabavku agregata za navodnjavanje, a prošli su i na konkursu za kupovinu novog traktora. Podigli su nove objekte za skladištenje povrća, želja im je da podignu jednu komoru za čuvanje kupusnjača.

Neoram 1120x1080

U perspektivi im je i izgradnja hladnjače, ali će to, kako uz osmeh priča Dušan, raditi u saradnji sa podmladkom porodice Petrović, dvema ćerkama, koje su, uprkos brojnim drugim obavezama, maksimalno uključene u rad i imaju ambiciozne planove da dalje razvijaju, kako samu proizvodnju, tako i dobru poljoprivrednu praksu kolegijalnosti sa meštanima, po kojoj su Gospođinci prepoznatljivi.
Opširnije pogledajte u video prilogu.

Timac AGRO Tečna đubriva
Prethodni tekstCene jaradi i jagnjadi u padu
Sledeći tekstImpozantan zasad jabuka proslavljenog košarkaša Darka Miličića

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime