Farma krava i proizvodnja mleka u Novom Slankamenu

0
2544
Agrosaveti - Farma krava NSlankamen 05

Porodična proizvodnja

Porodica Aleksić iz Novog Slankamena kod Inđije i danas ima jednu od najobimnijih mlekarskih proizvodnji u ovom delu Srema i sa oko 250 grla mahom crnog simentalca i oko 100 grla na muži, i u poljoprivrednoj godini poput ove, ne odustaje i ne posustaje.

Spyrale Adama 1120x1080

Na ovoj farmi, što je uvek zanimljivo, dočekala nas je domaćica, Svetlana Aleksić, ništa manje predana porodičnoj proizvodnji od muža, svekra i devera. Kaže da nije lako, ali da i godinama kasnije od kada na farmi radi rame uz rame sa ukućanima, zaista voli sve to.

Agrosaveti - Farma krava NSlankamen 02

Problemi svih stočara

Na ovom gazdinstvu se i dalje ne razmišlja o smanjenju već samo o proširenju proizvodnje, čak i u godini kada se već sa sigurnošću može tvrditi da će se brog grla širom Srbije smanjiti. Ali nije samo loša poljoprivredna godina ono što muči stočare, kaže naša domaćica. To su svakako i cene koje nisu stabilne već neprekidno variraju ne dajući puno mogućnosti za pravljenje dugoročnih planova.

Agrosaveti - Farma krava NSlankamen 01

Ratarstvo je sastavni deo bavljenja stočarstvom, ukoliko se želi imati zaokružen proces proizvodnje, kako napominje naša domaćica, i u tom slučaju dolazimo do još jednog od problema koji muči sve stočare u našoj zemlji, a to je zakup zemljišta i njegova cena koja je, po mišljenju naše sagovornice, veoma visoka.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja i proizvodnja kasačkih sulki

Slobodan sistem držanja i genetika – ključ uspeha

Na farmi Aleksić sva ženska telad se ostavljaju radi obnove i uvećanja već postojećeg stada. Kako Svetlana kaže veliku ulogu u čitavoj priči igra dobro osmišljen i realizovan objekat koji se zasniva na slobodnom sistemu držanja sa jedne strane i genetika o kojoj se dosta vodi računa, sa druge strane proizvodnje.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Farma porodice Aleksić i dalje počiva na proizvodnji mleka. Iako proizvode oko 2000 litara dnevno i pored toga što su među većim proizvođačima u Srbiji, Svetlana kaže baš kao i svi manji proizvođači sa kojima smo ove godine razgovarali da i njih more iste brige: cena mleka koju odrđuju isključivo mlekare.

Nismo propustili priliku da pitamo našu domaćicu i šta misli o tome što je država konačno počela da radi na obezbeđivanju naknada za žene u poljoprivredi kada ostanu u drugom stanju, kako bi mogle imati status lica kao i da su stalnom radnom odnosu.

Mlekara za proizvodnju sira i planovi za budućnost

Na farmi Aleksić takođe postoji i osposobljena mlekara i za proizvodnju sira. Kako Svetlana međutim kaže, sa tim će još malo pričekati dok se ne urede potrebe i standardi tržišta, jer kada se upuste u to, želeli bi, baš kao što je to sada slučaj sa mlekom, da proizvode samo najbolje. U međuvremenu, ideja stoji o podizanju još jedne farme.

PROČITAJTE I...  Pogledi na AGRAR: Pune mesare lošeg mesa iz uvoza, prazne staje i obori

Iako je farma Aleksić jedna od najvećih u ovom delu Srbije i takođe se bori sa teškom poljoprivrednom godinom, ne posustaje. To će biti slučaj i sa svim ostalim stočarima u našoj zemlji dok god se sezona ne završi. Borba i ne posustajanje, kako bi se broj grla održao i u stalnom iščekivanju jedne nove i bolje poljoprivredne godine.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstĐubriva za veći prinos
Sledeći tekstIPARD – prednosti i nedostaci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime