Zova cveta u maju i junu, a njen predivan miris nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Osim toga, smatra se za jednu od najstarijih lekovitih biljaka, pored kamilice i žalfije.
Zova je samonikla, listopadna biljka. Njeni očaravajuči mali beli ili žuti cvetovi svojim mirisom ulivaju osećaj mladosti, snage i vraćaju unutrašnji mir. Upravo ovi cvetovi imaju dugu istoriju medicinske upotrebe i često se koriste za aromatizaciju hrane i pića. Koja to svojstva ima zova i na koje načine se može koristiti cvet.
Lekovita svojstva cveta zove
I bobice i cvetovi se koriste u narodnoj medicini hiljadama godina. Iako imaju slične efekete za jačanje imuniteta i u borbi protiv infekcija, cvetovi zove imaju neke dodatne jedinstvene upotrebe. Diosokrid u svojim delima pominje mnoge načine primene zove u svrhu lečenja. O širokoj primeni zove u narodnoj medicine zapisi se mogu naći u delima Plinija Sekunda.
Kako navodi institut Josip Pančić, cvetovi zove su bogati etarskim uljem, sluzima, holinom, sambunigrinom, šećerima, flavonoidima, fenolnim kiselinama, jabučnom i valerijanskom kiselinom, mineralima i saponinima. Saponini podstiču rad znojnih žlezda pa se čaj od zovinog cveta preporučuje kod prehlade, kod kašlja i bronhitisa, početne upale pluća i kod tuberkuloze, astme i reumatskih oboljenja, dok flavonoidi pokazuju antioksidantno delovanje. Tradicionalna upotreba zovinog cveta kao sredstva za sniženje povišene telesne temperature i diuretika potvrđena je i savremenim naučnim istraživanjima.
Cvetovi se, takođe, mogu koristiti za lečenje konjuktivitisa i oblažavanje crvenila očiju koje svrbe, kao i za smanjenje bolova i otoka kod akutne upale zglobova. Prirodni su antihistaminici, a kada se uzmu pre pojave polena, mogu da ublaže siptome sezonskih alergija. Kao podrška nervnom sistemu, kaže se da imaju sposobnost da leče duboku tugu, pomažući ljudima da otvore oči za pozitivnu magiju sveta. Kliničke studije pokazuju da ovo cveće može da smanji šećer u krvi, što je potencijalno korisno za sve koji imaju ovu vrstu problema, navodi Gardeners path.
Kako se pravi sirup od zove – osvežavajući i lekovit
Cvetovi zove se beru kada su mirisni, nekoliko dana posle kiše, a ukoliko se suše miris slabi. Za pripremu sirupa, od koga se pravi osvežavajući sok, potrebno je dvadesetak cvetova zove, dve litre vode, 1-2 limuna i pola kilograma meda (može i šećer).
Cvetovi zove se očiste od peteljki, preliju hladnom vodom, prekriju gazom i ostave 24 sata da stoje. Nakon toga se procede i doda se med. Med se zagreje na blagoj temperaturi da se otopi, uz mešanje. Zatim se prohladi i doda sok od limuna i hermetički zatvori. Sirup se razblažuje vodom prema ukusu.
Važna napomena: Primena lekovitih biljaka, lekovitih delova biljaka i lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.