Uzgoj krava na pašnjacima i prevara mlekare

0
399

Željko Tubić, iz Alibunara, na imanju ima 15 muznih krava, 10 priplodnih junica i 6 bikova u tovu. Radi se vredno i danonoćno, jer je opšte poznata činjenica da stočari imaju posla 365 dana u godini, bez praznika i godišnjih odmora. Krave su veći deo godine na slobodnoj paši, što ima brojnih pogodnosti, kako za samo zdravstveno stanje životinja, tako i za stvaranje velikih ušteda u pogledu ishrane grla.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Uzgoj krava na otvorenom nije lak, iako se tako čini. Krave su pod stalnim nadzorom veterinara, koji dolaze kada god je to neophodno. Željko kaže da je potrebna veća pažnja kada su krave u slobodnom sistemu i da se na svaku naznaku bolesti mora odmah reagovati. Ishrana je ključna stavka kod dobre i visoke mlečnosti grla. Pored koncentrovanog, tu je i kabasti deo obroka.

Subvencije države, po umatičenom grlu, mnogo znače stočarima. Proizvodnja mleka postaje sve manje rentabilna stavka, pa je svaka pomoć potrebna. Stočarima je zemlja neophodna kako bi proizveli dovoljne količine hrane za svako grlo, a pravo prečeg zakupa državne zemlje je pitanje opstanka u poslu.

Adama Sultan 1120x180

Nelogičnost u licitaciji za zemlju

Nepregledne livade po kojima goveda pasu, po svoj prilici još malo će biti raspoložive za stočare ovog kraja, jer je na spornoj licitaciji pravo na pašnjak dobilo lice koje nema goveda. Nelogičnost je u tome što u drugom krugu licitacije može da se licitira iz bilo koje opštine u Srbiji.

PROČITAJTE I...  Sve poskupelo - cena mleka ista

Stočari koji godinama napasaju svoje krave na zajedničkom proplanku, opravdano su zabrinuti, jer nisu sigurni do kada će moći da ostanu i gde će biti primorani da se povuku. Obradive površine, lošije klase zemljišta, prodaju se po astronomskim cenama, koje ovdašnji stočari nisu u mogućnosti da isprate.

Aneri Galenika 1120x185px

Prevareni od mlekare

Pored svih nevolja koje snalaze stočare, čini se da lošim vestima nema kraja. Niska cena mleka i loša zarada samo su jedna od mogućih neizvesnosti u poslu. Naime, država nema mehanizme koji štite proizvođače, pa su oni sami i bez pravne zaštite često na meti prevare pojedninih otkupnih mesta tj. mlekara. Sav rad i trud koji ulože u posao, preko noći može da nestane. Mlekara iz mesta Parta prevarila je Željka i njegove komšije i ostavila ih u dugovima od kojih se još uvek oporavljaju.

Željko poručuje svojim kolegama koji se bave mlečnim govedarstvom da prilikom sklapanja bilo kakvog ugovora dobro provere sa kim posluju i da osiguraju svoje gazdinstvo i proizvodnju kako se ne bi našli u sličnoj situaciji kao on. Mlekara je u međuvremenu stavljena u status prinudne likvidacije, što smo i proverili, tako da je u ovoj priči pojeo vuk magarca, a stočari će, kako se čini, ostati bez svojih para.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Osečenici

Sagorovnik: Željko Tubić, mesto Alibunar

 

Prethodni tekstSPASITE RUŽE od LISNIH VAŠI za NULA dinara
Sledeći tekstNedeljni pregled: Cene jagnjadi varirale u zavisnosti od ponude i tražnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime