Grad uništio voćnjake i vinograde u Šumadiji

0
1352
Agrosaveti - Grad unistio vocnjake 05

Grad je uništio voćnjake i vinograde u šumadijskom okrugu oko Kragujevca, Topole i Aranđelovca sredinom juna. Grad veličine kokošjeg jajeta ostavio je trajne posledice. Štete su velike, u nekim voćnjacima i vinogradima i stopostotne.

Spyrale Adama 1120x1080

Grad veličine kokošijeg jajeta

„Specifično je to što se, taj potez koji je grad zahvatio, mahom bavi intenzivnom voćarskom i vinogradarskom proizvodnjom. Tako da je većina voćnjaka i vinograda pretrpela ozbiljna oštećenja. Oštećenja se kreću od nekih 10 do 70%“ – objašnjava Danko Petrović iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kragujevac.

I voćnjake Danka Pavlovića iz sela Brezovac kod Aranđelovca grad je oputošio i konkretno breskve potpuno uništio. Ova slika govori više od reči.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Grad unistio vocnjake 02

Plodovi su bukvalno neupotrebljivi, a delilo ga je svega nekoliko dana od same berbe. Slične posledice ima i na jabukama, višnjama i šljivama.

„Prvo je bio jedan grad a posle jedno 10, 15 minuta je došao sa Rudnika oblak i to je bila katastrofa od provale oblaka. Kažu da su dejstvovali, nešto se slabo čulo. Možda jesu, možda nisu. Mi imamo drugi problem. Ovo sve je došlo za berbu. Prošle godine je isto ovde udario grad. Ništa nisam obrao. Obrao sam 12 sanduka sa 64 ara. A ove godine nemam šta da uberem. Prošle godine sam uzeo kredit da isplatim hemiju i đubre. Sad ne znam šta da radim. Ostaje mi da sve to oberem i bacim. Jer ne valja ni da ostaje na zemlji jer dolazi do drugih bolesti“, razočarano priča Danko Pavlović iz Brezovca kod Aranđelovca.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja jabuka u selu Karbulovo

Agrosaveti - Grad unistio vocnjake 03

Protivgradna odbrana zakazala

Voćari kojima je led uništio prinose pretpeli su štetu ali su i razočarani u protivgradnu odbranu. Čak sumnjaju da nije ni bilo dejstvovanja u pojedinim mestima, a obećana automatizacija čitavog sistema još uvek nije realizovana.

Štete je bilo i na ratarskim usevima, međutim kada ovakva sila pogodi višegodišnje zasade, posledice dopiru čak i do naredne sezone.

„Moramo uzeti u obzir i štetu u sledećoj godini, jer imamo na voćkama i vinovoj lozi oštećenja koja su zaista ozbiljna. Tako de ćemo imati i sledeće godine posledice na biljkama. Posebno je to značajno za mlade zasade. U tim zasadima će morati biti primenjena rigorozna rezidba. Praktično se vraćamo jednu godinu u nazad“ – ističe Danko Petrović.

Agrosaveti - Grad unistio vocnjake 02

U vinogradu koji smo obišli, u selu Lipovac kod Topole, šteta je vidljiva i laičkom, golom oku. Deo grozdova je bukvalno odsečen, deo je 80% uništen, a što je najgore ozbiljno su oštećeni i lastari.

„Ovakvi zasadi, koji su pretrpeli ovakva oštećenja zahtevaju poseban tretman i specijalnu negu. To podrazumeva intenzivnu zaštitu bakarnim preparatima. Zahtevaju tretman aminokiselinama. Voće koje dozre u ovakvim zasadima, obično ide za proizvodnju lozovih rakija jer nije dovoljno dobro za vino“ navodi Danko Petrović.

PROČITAJTE I...  Postavljene prve agrometeorološke stanice u Šumadiji

Podizanje protivgradnih mreža i dalje je preskupa investicija za većinu voćara. Osiguravanje voćnjaka i vinograda još uvek nije praksa koja je zaživela. Još jedan trošak na ionako skupa ulaganja nije poželjan. Međutim, kada dve godine za redom ostanete bez plodova svoga rada, morate da se zapitate šta je bezbolnije – platiti osiguranje ili gledati ovu tugu?

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstU nebo gledamo sa strepnjom
Sledeći tekstUzgoj svinja u selu Bikovo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime