Domaća nauka i alternativna hraniva za živinu

0
166
pilići živina živinarska farma
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Novosadski Poljoprivredni fakultet 2024. godine počinje projekat „Unapređenje održivih rešenja razvojem proteina na bazi insekata kao novih opcija za ishranu životinja PRO SUSTAIN“, koji će sprovoditi u Agro kampusu u Temerinu – Nacionalnom istraživačkom obrazovnom centru inovacionih tehnologija u poljoprivredi.

Spyrale Adama 1120x1080

Suština projekta sastoji se u traženju alternativnog hraniva, gde će proteine zemeniti larve insekata.

Za te potrebe poljoprivredni fakultet koristiće odgajivačnicu larvi insekata – crva brašnara da bi ispitali mogućnost korišćenja ove hrane u ishrani životinja, konkretno pilića, pošto se u kampusu u Temerinu nalazi Centar za ispitivanje u živinarstvu.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Po rečima docenta dr Saše Krstovića sa Departmana za stočarstvo, ideja je da se određeni tehnološki procesi koriste da bi se od larvi insekata dobilo visoko proteinsko hranivo bogato aminokiselinama, koje bi bila zamena za soju, odnosno neke druge tradicionalne izvore proteina, pri čemu će se za ishranu larvi insekata koristiti ostaci iz mlinarske industrije i proizvodi koji nisu prikladni za ishranu životinja ili ih nije moguće koristiti u te namene. Na taj način, naglasio je, povezaće se cirkularna ekonomija i dobiti novi oplemenjeni proizvod.

PROČITAJTE I...  Svilena kokoška: Dama iz visokog društva koja pleni lepotom

Fond za razvoj nauke plaća projekat

Projekat Poljoprivrednog fakulteta je na konkursu prihvatio i podržao za finansiranje Fond za razvoj nauke Srbije u okviru poziva PRIZMA. Trajaće tri godine i koštaće 300.000 EUR, kazao je na javnoj raspravi direktor Departmana za stočarstvo docent dr Dejan Beuković:

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Izvor: Ekapija

Prethodni tekstISPLATIVOST proizvodnje JAGODA u PLASTENICIMA
Sledeći tekstKako se gaji BELA SLAČICA – bez nje ne bismo imali SENF, a seme je i lekovito

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime