Limun trava u Banatu

1
4524
Agrosaveti---limun-trava---Kikinda---02

Limun trava je još uvek stidljivo zastupljena u Srbiji. Sa većim brojem proizvođača bilo bi mesta i za plasman. Evropa već uveliko ovoj tropskoj biljci poklanja ozbiljnu pažnju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Mihajlo Pavlov, dugogodišnji proizvođač plastenika iz Kikinde, sada penzioner, nije želeo da sedi skrštenih ruku, igra šah ili šeta kao mnogi penzioneri. Odlučio je da tako reći uposli i sebe i svoje plastenike. Upoznavši čoveka iz Hrvatske koji uzgaja limun travu, a slušajući o njenim lekovitim svojstvima, gospodin Pavlov je rešio da se uhvati u koštac sa ovom tropskom biljkom. Danas on i njegova supruga uzgajaju limun travu na oko 700 metara kvadratnih.

“Kao prvo ja sam ušao u borbu sa tim, tako bih to nazvao, jer o limun travi ništa nisam znao. Malo internet, malo priča, tako da sam ja čitavu prošlu godinu proveo u plastenicima upoznavajući se sa ovom biljkom. Jako mi se svidela. Sada je već drugačije. Sada sam iskusniji, te problema u proizvodnji nema.” – priča nam Mihajo Pavlov.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---limun-trava---Kikinda---03

JEDINI PROBLEM SU MIŠEVI

Limun trava je tropska biljka, citrusne arome, koja je veoma popularna u svetskim kuhinjama. Inače, osim lišća koje se koristi za čajeve, koristi se i ovaj nadzemni deo, ili stabljika. I ona se može koristiti za čajeve, ali i za razne salate i supe. Nije zahtevna za uzgajanje, ali je neophodno zaštiti je tokom zime, kaže naš domaćin. Sadi se tako što se sadnice rasade početkom proleća.

PROČITAJTE I...  Dani ludaje mere rekorde

“Kupio sam sadnice u saksiji. Rasadio u plastenike krajem maja, trebalo je i ranije. Ove godine sam je kosio već tri puta. Jedini neprijatelji su mi miševi. U plastenicima je toplo, te su se tu nastanili tokom zime.” – kaže naš domaćin.

pylon galenika jan 023

Kada smo obišli naše domaćine, limun trava je već bila pokošena. Kažu da ona može da naraste i do dva metra. Lišće limun trave ima oštre krajeve, skupljene u busenje koje može biti široko čak do 120 centimetara. Dobro podnosi sve tipove zemljišta. Inače, ova biljka nema problema sa bolestima. Poznato je da se limun trava i njeno eterično ulje koriste kao repelent za komarce, pa ova biljka nema problema ni sa insektima.

Agrosaveti---limun-trava---Kikinda---01

U EVROPI VELIKO INTERESOVANJE ZA LIMUN TRAVU

Kod nas je limun trava još uvek nepoznanica, ali se tržište po Evropi lagano otvara, priča nam naš domaćin. Prodaju se čajevi, sokovi, ulja, ali i sadnice, te ova jedna košta oko 2,5 eura. Postoji veliki proizvođač i otkupljivač u Hrvatskoj, koji je zainteresovan i za ovu proizvodnju, ali kako nam priča Mihajlo, nedostaju količine.

KWS banner 728x90

“Kod nas je tržište stidljivo, još uvek. Ali u Evropi je ono veoma razvijeno. U Austriji se na primer ona dosta prerađuje u sokove, čajeve, kreme. Otkupljivač iz Hrvatske kaže da može da proda sve što proizvedem, ali neće on doći po mojih 500 kila, malo je to za njega.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Biraš i bereš sam: Bračni par iz Gadžinog Hana ponudili samousluživanje u plastenicima

Bilo bi lepo kada bi više ljudi proizvodilo limun travu, pa kada bismo se udružili, onda je to već ozbiljna priča, dodaje Mihajlo. A do tada, on je napravio sopstveni proizvod. Osušio biljke, iseckao i spremio za čajeve, a u planu je i eterično ulje. Cena 30 grama čaja u maloprodaji se kreće do 250 dinara. Da spomenemo još i to da je čaj dobar protiv probavnih tegoba, prehlade, migrene, a ima i umirujuće dejstvo.

Prethodni tekstStado koza u selu Radinac
Sledeći tekstPneumatici – ublažavanje pritiska na zemljište

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime