Industrijska paprika u Bačkom Petrovcu

0
591
Agrosaveti---Industrijska-paprika---Backi-Petrovac---02

Industrijska paprika, porodice Pucovski, u bačkopetrovačkom ataru već je naveliko poznata. U jeku berbe sredinom septembra, njive su vrvele od sezonskih berača. To je redak prizor poslednjih godina na vojvođanskim njivama. I dok veliki broj povrtara strahuje da će njihov rod ove godine ostati neobran, braća Rastislav i Vlastislav, nemaju tu bojazan. Njihova industrijska paprika, „crvene roga“, na vreme će biti transportovane poznatim kupcima. Ne krije zadovoljstvo odnosom svojih gazda, oko sedamdeset sezonskih radnika, sa kojima smo porazgovarali tokom berbe. Jan, iz Bačkog Petrovca bio je najraspoloženiji da, uz berbu, podeli sa nama svoje utiske. Kako nam je rekao, uz svoj stalni posao, već desetak godina učestvuje i u sezonskoj berbi na njivama braće Pucovski. Prezadovoljan je kako je organizovan posao kod njih a i dnevnice su, dodaje on uz osmeh, solidne.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

Dobar radnik je zlata vredan

Dobre i vredne nadničare veoma je teško naći, nadovezuje se Rastislav Pucovski i ističe da bi se bez stalnih radnika i oni svrstali na listu proizvođača koji muku muče sa radnom snagom. Solidne dnevnice i korektan odnos prema njima, zadržao ih je na njihovim njivama unazad nekoliko godina. U danu našeg snimanja, zabeležili smo najpre vađenje crnog luka, a potom i „crvenog zlata“. Industrijska paprika je glavna kultura po kojoj su ovi bački domaćini prepoznatljivi već 15 godina. Rastislav kaže da su ostali verni toj kulturi pre svega jer nije zahtevna. Ne iziskuje velika ulaganja a što je najvažnije nemaju problema oko njenog plasmana.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja hmelja u Bačkom Petrovcu

Agrosaveti---Industrijska-paprika---Backi-Petrovac---03

Bačke paprike imaju odličan rejting u inostranstvu

Tako će, dodaje on, biti i ove godine. Čim se završi berba sa svih 18 hektara površina pod industrijskom i konzumnom paprikom, biće predate lokalnoj zemljoradničkoj zadruzi i otpremljene u Martonoš i Horgoš, sa kojima braća Pucovski imaju višegodišnju uspešnu saradnju. Industrijska paprika koja ne bude prerađena u pogonima na severu Banata, biće ponuđena zainteresovanim kupcima iz inostranstva. Naš sagovornik kaže da je zadovoljan prinosima od oko 10 tona po jutru. Ipak, većina ovogodišnjeg roda će završiti kao druga ili treća klasa, zbog bakterioze, koja je ostavila traga na plodovima.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

Mali proizvođači nestaće sa poljoprivredne mape

Svesni su tamošnji proizvođači, kako ističe Rastislav, da će mali poljoprivrednici, uskoro nestati sa poljoprivredne scene. Teško će odgovoriti na sve rigoroznije tržišne zahteve. Vremenom će njihova proizvodnja biti nekonkurentna, kako po kvantitetu, tako i po kvalitetu. To je, prema njegovom mišljenju, jasan signal svima da se u što skorije vreme moraju odlučiti na neki vid udruživanja. I sam je, pre 8 godina, bio među inicijatorima osnivanja specijalizovane mini zadruge tamošnjih proizvođača. Ona je ipak, kako nezadovoljno dodaje, bila kratkog veka, zbog brojnih neslaganja paprikara.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja začinske paprike u Bačkom Monoštoru

Agrosaveti---Industrijska-paprika---Backi-Petrovac---01

Udruživanje – spas od nazadovanja u proizvodnji

Rastislav napominje da njegov brat i on nisu odustali od ideje da tamošnje uspešnije proizvođače animiraju i motivišu ih na formiranje Udruženja ili zadruge. Želja im je da i sami proširuju površine pod „crvenim zlatom“. Kaže da su svih ovih godina uspeli da usavrše tehnologiju proizvodnje u pogledu osnovne obrade zemljišta, đubrenja, navodnjavanja i zaštite biljaka. Zahvaljujući tome postižu solidne prinose. Kako ističe, kupci sa severa Bačke, prezadovoljni su kvalitetom paprike koja im stiže iz bačkopetrovačkog atara. Voleli bi, zaključuje na kraju našeg razgovora Pucovski, da što više mehanizuju svoju proizvodnju. Ne isključuju ni mogućnost prerade svojih sirovina, kako bi jednog dana svojom mlevenom začinskom paprikom, pokucali na vrata evropskih suseda.

CUSTODIA--1120x180

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime