Plastenička proizvodnja idealna za iskorišćavanje okućnice

0
449
Agrosaveti---plastenicka-proizvodnja---povrce---Crepaja---01

Zajedno sa Agrarnom komorom Srbije, odnosno našim domaćinom Nenadom Manićem, obišli smo porodicu Salčević iz Crepaje. Plastenička proizvodnja povrća ove porodice je započeta pre nešto manje od tri godine. Kako nam je rekla naša domaćica Nataša, cilj je bio samozaposliti se i maksimalno iskoristiti površine koje imaju. U tome su i uspeli, a vetar u leđa im je bio i konkurs za mlade poljoprivrednike.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

“Prva pomoće je bila upravo ono što smo nametnuli resornom ministartstvu, a to je da se pomogne mladim poljoprivrednicima do 40 godina. Vodili smo se tom pričom da ako može strani investitor da dobije, zašto ne i domaćin. Pve godine tog konkursa mi smo pomogli između ostalih i ovoj porodici da dobije prvi plastenik.” – kaže Nenad Manić.

Plastenička proizvodnja na 5 ari možda nije mnogo, ali Nataša se trudi da tu površinu maksimalno iskoristi. Tokom naše posete spremala se da iskrči plastenike nakon proizvodnje paradajza i krastavaca, a spreman je i rasad zelene salate koji sama proizvodi.

Sultan 1120x180

Agrosaveti---plastenicka-proizvodnja---povrce---Crepaja---02

“Sada imamo spreman rasad zelene salate, nju ćemo imati do marta meseca. Nakon toga opet kreće proizvodnja paradajza, krasatavaca, paprike i tako sve u krug.” – kaže Nataša.

PROČITAJTE I...  Uzgoj crnog luka: Kako su Đukići po prinosima pretekli Holanđane

SVE ŠTO PROIZVEDE PLASIRA NA PIJACAMA I OD KUĆE

Povrće plasiraju na obližnjim pijacama, a s obzirom na to da su do pre neki dan brali paradajz, iskoristili smo priliku i da rezimiramo sezonu koja je iza njih.

LG 1120x185px

“Bilo je problema sa tutom apsolutom, ali izborili smo se. Sav paradajz koji smo imali prodali smo, čak nisam imala ni dovoljno. Cena je bila solidna, prodavali smo ga konstantno za 100 dinara. Dosta prodam i od kuće, tako da je godina bila zadovoljavajuća. Krastavce više neću raditi, slabo mi se prodaju, zameniće ga paprika.” – ističe naša sagovornica.

Agrosaveti---plastenicka-proizvodnja---povrce---Crepaja---03

Ono što priželjkuje naša sagovornica jeste rasadnik, kako bi za sebe mogla da proizvede sav rasad, što je i do sada radila, ali će joj rasadnik omogućiti  jedan profesionalniji i kvalitetniji način proizvodnje.

Neoram 1120x1080

“Konkurisali smo preko razvojnog fonda za sredstva za nabavku rasadnika. Trenutno pod ovim uslovima mogu da proizvedem rasad samo za jedan palstenik, pa automatski kasnim za ovaj drugi. Kada bih imala rasadnik, mogla bih da proizvedem rasad za oba plastenika, ali i za otvoreno, na vreme.” – dodaje Nataša.

PROČITAJTE I...  Trips u plasteničkoj proizvodnji?

Inače, Nataša ima četvoro dece, pa kompletna porodica učestvuje u proizvodnji povrća. Upravo ovo je važno kada se priča o isplativosti ove proizvodnje, jer sa plaćanjem dnevnica, priča verovatno ne bi imala pozitivnu završnicu.

Timac AGRO Tečna đubriva

Prethodni tekstFarma svinja u Baču – Od tora do trpeze
Sledeći tekstSetva pšenic u Južnom Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime