Farma svinja u Baču – Od tora do trpeze

0
549
Agrosaveti---farma-svinja---Bac---01
Timac AGRO

Nakon desetogodišnjeg boravka u inostranstvu, Dragan Tepić iz Bača je nastavio tamo gde je davno stao, kod tova svinja, ali sada na jedan profesionalan i pre svega savremen način. Podigao je farmu svinja, zatvorenog tipa, te danas proizvodi prasad koju tovi i isporučuje ih jednoj lokalnoj klanici na dalju preradu.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Trenutno imamo 26 krmača, a sve što one oprase mi tovimo i prodajemo. Isporučujemo 13-14 komada nedeljno, sa tendencijom da dođemo do 17-20 komada.” – kaže Dragan.

Kada je rešio da se potpuno posveti svinjarstvu, naš domaćin je znao da to mora biti na jednom visokom nivou, profesionalno, sa dobrom genetikom, hranom, odnosno maksimalnom brigom, vodeći računa pre svega o zdravstveno bezbednom proizvodu koji na kraju dobije.

Coltrane 1120x180

Agrosaveti---farma-svinja---Bac---02

ISHRANA SVINJA MORA BITI KVALITETNA I ADEKVATNA

Kada spominjemo ishranu, dodaćemo i to da ishranu na ovoj farmi određuje nutricionista specijaliziran baš za to. Kako nam je rekao Dragan u početku je on ishranu bazirao kao za nemačku genetiku, što je bilo pogrešno, jer je danska genetika nežnija, zahtevnija, ima brojnija legla, te zahteva više pažnje i kada je ishrana u pitanju.

PROČITAJTE I...  Stočarska proizvodnja u selu Veliki Borak

“Opredelili smo se za dansku genetiku. To je landras veliki jorkšir F1 krmače koje osemenjavamo sa durokom i postižemo veoma dobre rezultate. Nama je kvalitet presudan. Trudimo se da to meso ne bude vodeno, bez GMO hrane, bez steroida, hormona, želimo da proizvedemo meso kojim i mi sami hranimo našu decu.” – ističe naš domaćin.

Tekton 1068x180px

Kod Dragana na farmi na svake tri nedelje prase se četiri krmače. One u proseku daju 21-25 prasadi od kojih se zaluči oko 17 po krmači, dodaje naš sagovornik. Ono na šta stavlja akcenat jeste preventiva, te ništa ne prepušta slučaju.

Agrosaveti---farma-svinja---Bac---03

OD TORA DO TRPEZE

A sada malo o tržištu. Ono što je pozitivna priča jeste to što naš domaćin svinje proizvodi za poznatog kupca, te je zadovoljstvo obostrano, ističe Dragan.

“Nama je plan da izađemo na tržište sa našim mesom. Ne želimo da prodajemo živu svinju nakupcima. Želimo da meso sa naše farme dođe na rafove marketa kao meso sa farme Bački tor. Trenutno svo meso prodajemo jednoj lokalnoj mesari koja u tom poslu ima tradiciju dugu preko 40 godina. Prave kulen, kobasice, dime meso itd. Našli smo zajednički jezik i zadovoljni smo saradnjom, i mi, i oni.” – dodaje Dragan.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredno gazdinstvo iz Lozovika

Osim toga, od nedavno se meso sa ove farme može naći i u jednom lokalnom marketu. To i jeste bio cilj, tržištu ponuditi gotov proizvod u vidu svežeg i kvalitetnog mesa, isečenog i spakovanog za jedan ručak. Upravo ova priča nam je bila dobar uvod da načnemo jednu temu, a to je uvoz svinjskog mesa. Zaključujemo da bismo kao kupci voleli biti obavešteni odakle je meso koje jedemo.

Baner merlin Flexx

Prethodni tekstUdruženje proizvođača grožđa i vina SREM-FRUŠKA GORA
Sledeći tekstPlastenička proizvodnja idealna za iskorišćavanje okućnice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime