Plastenička proizvodnja povrća u selu Međulužje

0
1600
Agrosaveti - Plastenička proizvodnja povrća u selu Međulužje 04

Domaći povrtari željni su novih saznanja i imaju volje za napredovanjem ali su još jako daleko od savremenog načina rada naših suseda iz okolnih evropskih zemalja, kaže naš domaćin iz Međulužja, Željko Bujagić, koji se već desetak godina bavi plasteničkom proizvodnjom raznih vrsta povrća.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako ističe, u više navrata imao je prilike da obiđe gazdinstva svojih stranih kolega povrtara i ostao je zatečen kompjuterizovanim plastenicima, uz konstataciju da će većini domaćih povrtara najmodernije tehnologije još dugo vremena biti samo pusti snovi.

Svaštarenje tajna opstanka

On šaljivo dodaje da je i njihov rad automatizovan. Zahvaljujući njegovoj tašti i supruzi, ova vredna porodica iz severne Šumadije godišnje proizvede 6 tona zdravog povrća. Poznati su ovi domaćini po paradajzu, kornišonima, paprici ali i zelenoj salati i, kako nam je rekao Željko, istom dinamikom radiće i u godinama koje slede.

Adama Sultan 1120x180

Proizvodnja samo jedne vrste povrća, u uslovima kada u plastenicima nemate obezbeđeno grejanje, bila bi nepromišljena i neprofitabilna zato su u svoj asortiman uvrstili najtraženije namirnice u lokalnim radnjama.

Trgovci i nakupci profitiraju na proizvođačima

Radio je naš sagovornik i kao varilac u lokalnoj fabrici, prodavao je i muške čarape a poznaju ga i kao vrsnog automehaničara. Kaže da je dovoljno eksperimentisao i da mu je želja da se do penzije posveti povrtarskoj proizvodnji.

pylon galenika jan 023

Agrosaveti - Plastenička proizvodnja povrća u selu Međulužje 02

Iako ni sam nije zadovoljan trenutnom situacijom, suviše je, kaže on, uložio sopstvenih sredstava, energije i znanja, da bi ga obuzeo pesimizam kao mnoge povrtare širom Srbije.

PROČITAJTE I...  Efikasno suzbijanje uskolisnih korova u soji, suncokretu, šećernoj repi i povrću

Željko kaže da su mali proizvođači dovedeni u „šah mat“ poziciju i da su nakupci i trgovci ti koji diktiraju pravila igre koja će oni prihvatiti ili odbiti. Najmanju zaradu na sopstvenim proizvodima imaju sami proizvođači, negodujući nastavlja razgovor Bujagić.

KWS banner 728x90

Nelojalna konkurencija “guši” domaće povrtare

Podsticajna sredstva države bi dobrodošla ali je mnogo važnije kada bi se uvele rigoroznije mere koje bi uredile tu oblast, smatra Bujagić i napominje da, uz nesiguran plasman i nepovoljnu cenu, nelojalna konkurencija ugrožava opstanak mnogih malih proizvođača poput njega. Od toga često zavisi kakav će im biti bilans godine.

Najbolje su im godine bile, priseća se ovaj povrtar, kada je država više vodila brigu o domaćoj proizvodnji, ne dozvolivši uvoz robe iz zemalja u regionu. Ove godine je domaće pijace preplavio paradajz iz Albanije i Turske koji je, kako nezadovoljno dodaje on, doveo do situacije da su zbog nemogućnosti prodaje naši proizvođači bili prinuđeni da bacaju svoje povrće.

Više sunca – manje prskanja

Prilagođavaju se Bujagići tržišnim okolnostima ali i ćudljivoj prirodi. Kaže da ga više raduju sunčani nego kišni dani jer je tada manja potreba za hemijskim tretmanima biljaka. Kaže da im je ova godina, u tom pogledu, išla na ruku.

PROČITAJTE I...  Vodič za uzgoj ČILI PAPRIČICA u bašti ili u saksijama

Agrosaveti - Plastenička proizvodnja povrća u selu Međulužje 03

Da bi sopstvenu proizvodnju učinili što ekonomičnijom, počeli su sami da proizvode rasade. Opredelili su se, uglavnom, za holandska semena, pre svega, zbog njihove visoke otpornosti. Dominantne sorte koje prodaju u lokalnim radnjama su „Berberana“, „Mundial“ i „Frida“.

Spadaju u retke tamošnje povrtare kojima navodnjavanje ne predstavlja problem, s obzirom na to da poseduju dva bunara i sisteme „kap po kap“.

Bez stručnih saveta – sporiji napredak

Malo im ostane, kaže Željko, slobodnog vremena ali su uvek prisutni na stručnim predavanjima Savetodavne službe u Mladenovcu, čije su odabrano gazdinstvo. Bez stručnih saveta, kako ističe, njihov napredak bio bi znatno sporiji. A o njihovom radu stručni saradnici govore samo u superlativu.

Diplomirani inženjer Miloš Nikoletić, stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Mladenovcu kaže da je njihov prevashodni zadatak da proizvođačima daju blagovremene putokaze u radu kako bi im olakšali samu proizvodnju ali i plasman robe, uz odgovarajući profit.

Agrosaveti - Plastenička proizvodnja povrća u selu Međulužje 01

U više navrata postojala je, kaže ovaj stručnjak, inicijativa za formiranjem specijalizovanih udruženja ali se sve, uglavnom na tome i završavalo. Uz buđenje svesti proizvođača o neophodnosti udruživanja, savetodavci Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Mladenovcu ukazuju i na potrebu standardizacije proizvodnje, što će biti jedan od glavnih izazova u budućnosti, kaže Nikoletić.

PROČITAJTE I...  Šta se može posejati (posaditi) u bašti od povrća KRAJEM JULA?

Oscilacije u proizvodnji – glavni kočničari

Kako su osvajali tržište i poverenje kupaca, povećavali su i broj plastenika na svom gazdinstvu. Trenutno ih je četiri a u planu im je da kupe još jedan, ukoliko budu osigurali plasman.

Za deset godina bavljenja ovim vidom proizvodnje spoznali su i lepe ali i ružne strane. S obzirom na to da su i njegova supruga i on ostali bez posla u državnim preduzećima, okretanje poljoprivredi, koja je u njihovim porodicama i ranije bila osnovni izvor prihoda, bio je logičan izbor.

Oscilacije u proizvodnji im nisu, kaže Željko prijatne, ali se trude da iznađu najpovoljnija rešenja kako bi osigurali kontinuitet.

Šipak isplativiji od paprike

Prilikom obilaska gazdinstva Bujagićevih, stručni saradnik Miloš Nikoletić istakao je da tu porodicu često ističu kao pozitivan primer poslovanja malih proizvođača koji egzistiraju isključivo od sopstvene proizvodnje i trude se da na tržište plasiraju zdravstveno bezbedno povrće.

Nikoletić kaže da će Željko imati njihovu maksimalnu podršku i prilikom podizanja petog plastenika, a daće mu i sve neophodne smernice oko podizanja zasada divlje ruže odnosno šipka u kojoj bi naredne godine voleo da se oproba ovaj vredni šumadijski domaćin.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPoziv ženama za obuku i razvijanje posla u agrobiznisu
Sledeći tekstFarma Ile de France ovaca u selu Vrbovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime