Farma Ile de France ovaca u selu Vrbovac

0
1991
Agrosaveti - Farma Ile de France ovaca 06

Dok se naša ekipa upoznavala sa ljubaznim domaćinima, Vericom i Miroslavom Markovićem iz sela Vrbovac nadomak Sokobanje, njihovo stado ovaca rase Ile de France, lagano je paslo na obližnjem pašnjaku, kojih je sve manje u tom kraju.

Adama Maganic 1120x180

„Malo je pašnjaka, retka su ovčarska domaćinstva a sve je manje i mladih koji ostaju u svom rodnom selu. Naše ovce nikada nisu gladne ni žedne“, zadovoljno govori naša domaćica Verica, na početku razgovora.

Agrosaveti - Farma Ile de France ovaca 05

Verica i Miroslav su uzgojem ovaca počeli da se bave pre 5 godina, na inicijativu dvojice svojih sinova, od kojih jedan živi u obližnjem selu dok ih drugi pomaže savetima a pomalo i novcem iz inostranstva.

MPS baneri II

Verica kaže da je valjalo sve naučiti o karakteristikama Ile de France, koja do tada nije bila toliko zastupljena u sokobanjskom kraju. Srećna je, kaže ona, okolnost što nisu zahtevne, te može da se posveti i drugim aktivnostima, kojih na selu ima napretek.

Briga oko ovaca

Svoje stado obilaze tri puta dnevno; nakon što ih nahrane, posvete im malo ljubavi i pažnje i to je sve, uz zadovoljan osmeh dodaje Verica. Nisu njihove ovce probirljive ni kada su dnevni obroci u pitanju. Zadovoljne su i zahvalne i kada dobiju detelinu, seno ili zob ali najzadovoljnije su kada su na ispaši. Strogo vode računa Markovići o dobrobiti svojih ovaca, prate svaku promenu u njihovom raspoloženju i ako primete nešto neuobičajeno, alarmiraju lokalnog veterinara.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Farma Ile de France ovaca 04

Miroslav je pred našim kamerama imao znatno manju tremu od svoje supruge, pošto se, kako nam je uz osmeh rekao, već medijski eksponirao u pojedinim zabavnim emisijama. Građevinac po zanimanju, poznat je po svojim veštim rukama i nema šta on ne ume da napravi. Dobrodošla je ta činjenica i za njihov kućni budžet pošto je sve u kući ali i objekte za smeštaj životinja, sam izgradio.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca: Jedna od najplodnijih rasa ovaca na svetu

Agrosaveti - Farma Ile de France ovaca 03

Prvih 5 grla ovaca nabavili su, kaže, od poznatih odgajivača te rase u selu Šapine. I krenuli korak po korak, ovcu po ovcu. Tri su stvari važne, napominje Miroslav, da ih posluže zdravlje i ljubav prema ovcama i da ih elan ne izda.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

O plasmanu i planovima za budućnost

Uprkos činjenici da su se u ovaj posao upustili na nagovor sinova, pronašli su se u njemu i voleli bi da unaprede svoju farmu. Svesni su da bez prigodnih objekata za smeštaj ovaca – nema ni uspešnog uzgoja, te su na dve lokacije izgradili štale u kojima njihove ovce borave tokom zime.

Agrosaveti - Farma Ile de France ovaca 02

Dok je Verica u kuhinji a ovce na ispaši, Miroslav koristi svaki sunčani dan da poradi i ratarske poslove, kako bi pripremio silažu svojim ljubimicama za zimu. Iako su još novi na tržištu, jagnjad sa njihove farme lako pronalaze put do kupaca.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Za sada, kako objašnjava Miroslav, ženke ostavljaju na farmi za povećanje stada, dok mušku jagnjad prodaju za priplod, uglavnom poznatim domaćim kupcima. Ne žale se Markovići ni na plasman ni na cenu po kojoj prodaju svoju robu. Ove godine, cena se kretala od 220 do 250 evra po grlu.

PROČITAJTE I...  Jedina farma krava u Zmajevu – silaža od šargarepe

Agrosaveti - Farma Ile de France ovaca 01

Naš domaćin kaže da su im početna očekivanja ali i ulaganja ispunjena i da od države, za sada nisu tražili nikakvu pomoć. Lako će oni, izgovaraju u glas oboje, za pomoć od države, važnija im je pomoć njihove dece i unuka. Srca bi im bila ispunjenija radošću a imali bi i više motivacije za povećanjem stada i unapređenjem proizvodnje kada bi cela porodica bila na okupu u njihovom malom ali prosperitetnom selu.

Adama Forapro 1120x180

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPlastenička proizvodnja povrća u selu Međulužje
Sledeći tekstOrganska poljoprivreda na Ravnoj gori

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime