Ukorenjavanje rasada: Povećajte snagu korena potpuno prirodno

0
9519
paprika - rasad
Foto: Pixabay

Ukorenjavanje rasada u zemlji je najbitniji proces. Od toga, bukvalno, zavisi da li će biljka opstati. Postoje potpuno prirodni načini da biljkama pomognete da razviju dobar i jak koren u zemlji, pre presađivanja na stalno mesto, kao i nakon toga.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Danas ćemo da vas naučimo kako da povećate snagu korena svog rasada potpuno prirodno. Takođe, ovi prirodni stimulatori rasta korena mogu da vam pomognu da ožilite reznice (lavande, ruže…).

Koliko je koren biljke važan?

Koren je najvažniji deo biljke. Kada se presade biljke u zemlju, one moraju da se ukorene na svom mestu, kako bi se oduprele sili vetra, tekućim vodama od kiša i blatu. Ovo je još opasnije ukoliko vam je parcela na obali, odnosno kosini.

Coltrane 1120x180

Drugo, biljka preko korenovog sistema uzima kiseonik, vodu i hranljive materije iz zemlje, da bi se sve to kretalo kroz stabljike i došlo do lišća i cvetova. U interakciji sa sunčevom svetlošću proizvode se šećeri i energija za biljku.

Na kraju, ali ne manje važno, naučnici su nedavno otkrili da koren zapravo luči jedinjenja koja utiču na dobre mikroorganizme u tlu. Sa druge strane, oni svojim delovanjima i razgradnjom hranljivih materija zapravo omogućavaju biljakama da bolje apsorbuju hranljive materije iz zemlje.

Talisman Plamen 1120x185

Ukorenjavanje rasada pre rasađivanja

Jedan od glavnih sastojaka sintetičkih hormona za ožiljavanje biljaka je indol-3-buterna kiselina. U pitanju je biljni hormon iz auksinske familije koji podstiče rast korena i štiti ga od bolesti. Međutim, on se prirodno nalazi u vrbi.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Jelenča

Čaj od vrbe

Vrlo jednostavno se priprema. Izrežete nekoliko novih izdanaka vrbe i narežete ih na komade od, otprilike, 2-3 cm. Stavite ih par dana u vodu i čaj je gotov.

Timac AGRO Tečna đubriva

Prilikom presađivanja umočite koren u čaj, neposredno pre sadnje. Isto to uradite i sa reznicama. Procenat biljaka koje će preživeti uslove sezone dramatično će da poraste.

Šta ako nemate u svojoj blizini vrbu?

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cimet

Cimet je prirodno sredstvo koje ubija gljivice i bankterije i može da se nanese direktno na koren rasada ili donji deo reznice koji želite da posadite. Možete koristiti kupovni cimet u prahu. Možete da pospete po malo po rupi gde ćete smestiti rasad.

Med za ukorenjavanje rasada

Med je takođe dobar ubica bakterija i sredstvo za jačanje korena biljke. Potrebno je da pomešate jednu kašičicu meda sa 2 šoljice vode. Voda ne sme da bude iz česme zbog kamenca i hlora. Opcija 1 je odstajala voda, a opcija 2 je prokuvana voda, koja je ohlađena do sobne temperature.

Postoji i četvrti stimulator rasta korena biljaka koji možete naći na Internetu, a to je jabukovo sirće. Međutim, mi ga nećemo preporučivati, jer se sirće inače koristi za uništavanje korova. Vrlo lako može da se pretera i da se biljke oštete, pogotovo ako ste početnik u baštovanstvu.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u selu Ševarice

Bolje ukorenjavanje rasada nakon rasađivanja

Kada ste rasadili svoj rasad, pored osnovne prihrane, možete koristiti mikrobiološka đubriva.

Mikrobiološka đubriva se dosta upotrebljavaju u zaštiti i stimulisanju rasta korena biljaka. Sa jedne strane, imaju odličan rezultat u kontroli štetnih patogena, jer štite koren od toksina i bolesti u zemljištu.

Sa druge strane, oni mogu da razgrade netopive hranljive materije i mikrohranljive sastojke u zemlji i omoguće biljkama da ih bolje apsorbuju. Takođe, oslobađaju korisne prirodne supstance, kao što su auksini, citokinini koji podstiču rast korena.

T.T.

Prethodni tekstReagujte na vreme: Zaštitite luk od tripsa i plamenjače
Sledeći tekstNaše jagode sve traženije od velekupaca iz Evrope

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime