Povrtarstvo i stočarstvo u selu Desimirovac

0
787
Agrosaveti---povrtarstvo---stocarstvo---Desimirovac---02
Timac AGRO

Iako svaštari, povrtarstvo i stočarstvo su dve omiljene grane poljoprivrede našem domaćinu. Ima iskustva ali nema ko da čuje od čelnih ljudi iz agrara.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Povrtarstvo je u lejama

U obilasku Šumadije, sreli smo jednog nesvakidašnjeg domaćina, Zorana Milojkovića iz sela Desimirovac. Iako je ušao u sedmu deceniju života, ne prestaje da se bori i da svoje veliko poljoprivredno iskustvo deli sa svima. Kaže da je Srbija Bogom dana zemlja za poljoprivredu. Velika se greška dogodia upravo kada je to zanemareno. Naš domaćin svaštari u poljoprivredi jer nedostatak garancija ga na to primorava. Ipak dve grane izdvaja: povrtarstvo i stočarstvo. Tačnije bavi se proizvodnjom rasada paradajza, paprike i kupusa. Kaže da mu za ranu proizvodnju, plastenici i ne trebaju i da je leja car. A evo i zašto?

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

‚‚Zato što je klimatizuješ. Kad je sunce pokrivaš je, kad je ladno isto. Leja metar i po široka, deset metara dugačka je rođena za to. Komanduješ ti njome. Kad upeče, ne može ni čovek da živi a kamoli rasad. Leja je osnovno.‚‚ – objašnjava naš sagovornik.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---povrtarstvo---stocarstvo---Desimirovac---01

Nema tu mnogo filozofije, dodaje čika Zoran. Posebno naglašava da mu za proizvodnju kvalitetnog rasada nije potrebno mnogo hemije već samo znanje kad i šta treba dati biljkama. To znanje nije stekao u školi, već samo iskustvom i učeći na greškama. Kao prihranu koristi stajnjak tako da je sve u zdravom krugu proizvodnje.

Banner_728x90

Stočarstvo jedino ima smisla u sistemu krava – tele

Kad je stočarstvo u pitanju, naš domaćin priznaje samo relaciju krava tele. Prema njegovim rečima, mlečna indusrija u našoj zemlji je dovedena do propasti. Ovaj iskusni poljoprivredni proizvođač se ne libi da svoje iskustvo podeli sa drugima. Voleo bi, kako kaže, da ga neko ko je zadužen za domaći agrar nešto i sam pita. Tada bi mu rekao da se uspeh krije u regionalizaciji koja mora biti dobro organizovana od Zadružnog Saveza Srbije.

Biofor baner 728x90

‚‚Znanje poljoprivredne stanice i moje iskustvo,… Da napravimo seminar, da napravimo regioni gde šta ide. Ovde su sejali maline bez veze. Ono što ovde uspeva da ga gajimo. A to sve treba odozgo da dođe. Da se zna tražnja je ovoliko, proizvodnja toliko. A ne da se sadi košta hoće. Prvo treba da se zna šta treba Srbiji, pa koliko treba, pa cena.‚‚ – ističe Zoran.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja bostana, paprike i problemi sa vranama

Agrosaveti---povrtarstvo---stocarstvo---Desimirovac---03

Naš domaćin nema problema sa plasiranjem niti rasada niti teladi. Kaže da se kvalitet uvek sam proda. Smatra da je budućnost u poljoprivredi. Da Srbija može i mora da proizvodi hranu. Ali ne sirovinu već gotove, zdrave proizvode.

Drago mu je da je deo svojih zapažanja mogao da podeli sa drugima. Nada se da će domaći agrar jednog dana biti na prvom mestu onima koji ovu zemlju vode. Na kraju, Zoran ističe da je ovdašnji seljak navikao da ćuti i da radi, ali mu treba pomoći. Na prvom mestu ga usmeriti u pravom smeru. Ne dozvoliti mu da luta, već da proizvodi ono što tržište traži zarad obostranog boljitka.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime