Proizvodnja rojeva u selu Oparić

0
627
Agrosaveti---proizvodnja-rojeva---Oparic---03
Timac AGRO

PROIZVODNJA ROJEVA UMESTO MEDA

Dragan Jevtić iz sela Oparić u opštini Rekovac je davne 1983. godine rešio da nastavi očevim stopama i ozbiljno zagazi u svet pčelarstva. Počeo je sa 27 košnica, dok danas ima čak 2200. Sa proizvodnje meda je pre nekoliko godina prešao na proizvodnju rojeva i to danas radi veoma profesionalno. Svoje košnice je rasporedio na oko 20 lokacija, koje su izdvojene i u tako reći netaknutoj prirodi. Naš domaćin ima pune ruke posla, ali kako kaže uz dobru ekipu i organizaciju sve se postigne.

Kalif-480-EC-1038x172

“U početku smo supruga i ja radili sami i tad je med bio prioritetan. E onda smo lagano povećavali broj društava, pa se pojavila i sve veća tražnja za rojevima, te smo se preorijentisali na taj segment pčelarstva. Jeste, težak, je to posao, ali uz dobru organizaciju uspemo sve da odradimo. Dobra ekipa nam je potrebna naročito u sezoni, kada ima najviše posla, ali evo tokom svih ovih godina i iskustva, sve stignemo.” – kaže Dragan Jevtić.

BASF - Systiva-1068x172px

NAKON BAGREMOVE PAŠE, ROJEVI SU SPREMNI ZA PRODAJU

A sezona se lagano zahuktava. Dragan pripremi oko 2200 rojeva godišnje, a najvažnije je da društva budu jaka i zdrava, te su nakon bagremove paše, spremna za prodaju.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---proizvodnja-rojeva---Oparic---01

Ove godine, međutim, sezona pomalo kasni, a da li i kako ovo kišno proleće utiče na same pčele?

BASF - Butisan-1068x172px

“Nije idealno. Zbog kiše i hladnog vremena, bagrem miruje, ali sad sa prvim lepim danima krenuće da cveta, a pčele da rade. Čim prođe bagrem, rojevi se spremaju za isporuku.” – kaže Dragan.

BASF - Caramba-1068x172px

Potražnje za rojevima još uvek ima, kaže nam Dragan. I dok je tako njemu će ova proizvodnja imati primat nad medom. U Oparić po rojeve dolaze pčelari iz čitave Srbije, pa i iz inostranstva. A naš domaćin, osim rojeva, u ponudi ima i košnice koje sam pravi, te se pojave i kupci koji kupe bukvalno čitav pčelinjak.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Odžacima

“U ponudi imamo trešene rojeve, od kilu i 200, zatim DB I LR rojeve, kao i košnice koje pravim u radionici sa mojim saradnicima. Tako da ljudi mogu kupiti sve kompletno.”

Agrosaveti---proizvodnja-rojeva---Oparic---02

Porodica Jevtić je dugo u ovom poslu. Iza njih je 37 godina iskustva, pa Dragan u šali kaže da bi po tome uskoro mogao i u penziju. Baš zbog iskustva i profesionalnosti, reklamacija nema, a kupci dolaze iz čitave zemlje. Perspektive u ovom poslu ima, kaže naš domaćin, ali ne treba odmah uzimati digitron u ruke, već biti strpljiv i posvećen.

“Ja volim ovaj posao, ali moram da kažem da je reč o teškom i zahtevnom poslu. Ne bih nikoga da obeshrabrim, ali posvećenost i puno rada je neophodno kako biste postigli rezultate. Potrebno je i strpljenje, puno učenja. Bude tu i neuspeha, ali tada ne treba odmah odustati.” – poručuje naš domaćin, Dragan Jevtić.

A na pitanje u vezi sa planovima, Dragan kaže da odgovor u mnogome zavisi od njegovih naslednika. Naime, on ima tri sina koja za sada pokazuju veliko interesovanje za ovaj posao. Mnogo mu pomažu, ali u kojoj meri će rasti njihova ljubav prema pčelasrtvu, ostaje tek da se vidi.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Somboru

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime