Proizvodnja povrća i zimnice u Pančevu

0
1492
Agrosaveti - Povrtarska proizvodnja Žuržuj 04

Na gazdinstvu Žuržuj u Pančevu dominira povrtarska proizvodnja. Domaćin, Kosta kaže da su povrtarske kulture zastupljene i na otvorenom i u plastenicima, pa sve ukupno pod povrćem svake godine rade između 2 i 3 hektara. Kada je naša ekipa posetila porodicu Žuržuj, u plastenicima je bio posejan spanać i mladi luk, koji kako kaže Kosta, radi prvi put u plasteniku.

Adama Asorbital 1120x180

„Uglavnom preko zime u plastenicima ide spanać, salata, mladi luk, u proleće rotkvice, salata itd. Posle paradajz, krastavci. Na otvorenom radimo mladi luk, kupus i krompir. Sada smo kupus završili.“

Kupus jeste završen kada je seča u pitanju, međutim Žuržuji svu robu plasiraju na pančevačkoj pijaci, te imaju mogućnost svojim kupcima da ponude i ribanac, kao i turšiju od raznog povrća. Sve to im kako kažu obezbeđuje dodatne prihode, posebno kada se radi o povrću koje možda nije bilo savršenog izgleda za prodaju. Dakle, takva roba ne propada, već se tako reći preradi.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Agrosaveti - Povrtarska proizvodnja Žuržuj 06

„Višak robe koji ne možemo da prodamo, to preradimo. Kuvamo paradjz, pravimo turšiju i kiselimo kupus. Taman sada kada je zima i kada nemamo puno svežeg povrća, kupcima nudimo sve ovo što smo napravili.“

Plasteničkom proizvodnjom dominira spanać, salata i paradajz

Da se vratimo na plasteničku proizvodnju. U plastenicima dominira spanać, koji će se uskoro brati. Zalivanje, održavanje i kopanje i naravno prihrana je sve što mu treba, jer se u zatvorenom prostoru ne koriste nikakvi herbicidi. Plan je da se spanać bere do marta, pa će se prostor osloboditi za salatu, pa paradajz. A ovaj spanać je posejan nešto ranije, te mu je na ruku išla i sunčana jesen.

1120x180px

Agrosaveti - Povrtarska proizvodnja Žuržuj 03

„Napolju može biti i minus, ali ako je sunčano, biljkama je i to dovoljno. U plastenicima bude i preko 20 stepeni.“

Kosta je odlučio da ove zime ne radi salate, već da proba mladi luk. Oduvek ga radi na otvorenom, ali je želeo da proba proizvesti i ovaj nešto raniji.

Adama Soratel 1120x1080

Agrosaveti - Povrtarska proizvodnja Žuržuj 02

Gazdinstvo Žuržuj se nalazi u Pančevu, nisu u selu kao većina proizvođača, te su od ove godine organizovali i prodaju od kuće, što im je omogućio i istoimeni pravilnik, čije usvajanje pozdravljaju i ovi povrtari. Kako kaže naš domaćin, ljudi su polako naučili i vole da kupuju direktno od proizvođača.

PROČITAJTE I...  Proizvodnju povrća zamenili cvećem

Za sada neće povećavati površine pod povrćem, jer kako kaže, veliki problem je nedostatak radne snage, pa je postalo nemoguće postići sve što se zacrta tokom sezone. Zato će svu energiju usmeriti na još bolji kvalitet svojih proizvoda.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstOrganska proizvodnja u Hrvatskoj
Sledeći tekstMatijević: Bez ograničenja zakupa državnog zemljišta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime