Najekonomičnije povrće koje možete da gajite u bašti

0
4675
basta
Foto: Pixabay

Mnogo je dobrih razloga gajiti sopstveno povrće. Međutim, ne spadaju sva povrća u model ekonomičnog vrta. Pogledajmo koje biljke je zahvalno gajiti, ne samo zbog zdrave ishrane, već i velike uštede u novčaniku.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Nema ništa lepše od domaćeg, svežeg povrća. Osim što je zdravije, apsolutno ste sigurni šta konzumirate, a tu je i neuporedivo bolji ukus. Međutim, pojedino povrće je skupo za uzgoj, dok drugo nije.

Kada kažemo da je neko povrće isplativo, to ne znači nužno najjeftinije. Umesto toga, poredili smo troškove uzgoja povrća kod kuće sa njegovom cenom u prodavnici. Najbolja ilustracija je uzgoj useva poput graška. Većini domaćih baštovana bi bilo ekonomičnije da kupe smrznuti grašak u supermarketima, nego da kupuju seme, troše vreme na uzgoj, još više vremena na ljuštenje, a onda i struju na zamrzavanje. Međutim, ako želite svež grašak, teško ćete ga naći u prodavnicama. Retko ga ima i na pijacama i tada se razgrabi brzinom svetlosti, po dosta višoj ceni, čak i neoljušten.

Adama Sultan 1120x180

Kako prepoznati ekonomično povrće

Faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira ekonomičnog povrća za uzgoj uključuju:

PROČITAJTE I...  Zaštita povrtarskih kultura od zemljišnih štetočina (žičnjaka)

– Koliko vas košta da gajite određeno povrće, a koliko ono košta u prodavnici.
– Da li je vredno da vam zauzme prostor u bašti – na primer, krompir, bundeva, lubenica se lako uzgajaju, ali zauzimaju mnogo više prostora od ostalog povrća. Ako vam je bašta mala, pametnije je odlučiti se za biljke koje zauzimaju manje prostora, može više njih da stane i skupe su u prodavnicama.
– Uzgoj standardnih ili retkih sorti – uzgajanje ljubičaste paprike jednako košta kao gajenje žute. Ako ste radoznali i volite nove ukuse, boje i oblike, shvatićete da je ovo povrće koje štedi novac, jer ta ista egzotika (čak i ako može da se kupi) u prodavnicama papreno košta.
– Vreme je novac, zato se fokusirajte na povrće sa kratkom vegetacijom. To će vam omogućiti da sa istog mesta u toku sezone dobijete više biljaka.

Aneri Galenika 1120x185px

Uobičajeno povrće koje štedi novac

Ako tražite isplativo povrće za uzgoj kod kuće ili u bašti, možete da probate sledeće vrste:

  • Brokoli – osim centralne ruže razvija i manje cvasti na bočnim izdancima, koje se postepeno beru i mogu se iskoristiti, navodi Gardeningknowhow. Ono što verovatno niste znali, LISTOVI BROKOLIJA ne samo da su jestivi, već su i veoma zdravi. Zapravo, označeni su kao superhrana, a pričamo o velikoj lisnoj masi.
  • Začinsko i lekovito bilje – ako gajite višegodišnje bilje, poput majčine dušice, matičnjaka ili mente imaćete svake godine berbu, a ne treba ponovo da ih sadite.
  • Zelena salata – uzastopna setva semena salate obezbeđuje kontinuranu berbu tokom cele sezone.
  • Pasulj – redovno ga berite kako biste podstakli dodatnu proizvodnju.
  • Paradajz – ako odaberete stare sorte, imaćete paradajz koji ne može da se kupi u prodavnicama.
  • Blitva, spanać, rotkvica – lagani su za uzgoj, izdržljivi i mogu da se gaje u proleće i na jesen.
  • Rukola – jednom je posadite, pustite da procveta i sama će da se raseje. Sigurno znate da je preskupa u prodavnici, a ako svake godine pustite par biljaka da procvetaju  – imaćete je doživotno.
PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja povrća u Futog

Ovo su samo neke ideje, a sigurni smo da ćete sa ovim načinom razmišljanja pronaći svoje najekonomičnije povrće i imati bolje iskorišćenje prostora i izdašniju berbu.

Prethodni tekstNovi skok cena žitarica posledica zaustavljanja isporuka usled rata u Ukrajini
Sledeći tekstDuplo veći agrarni budžet Šumadije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime