Matijević: Bez ograničenja zakupa državnog zemljišta

1
628
Agrosaveti - Matijević 01

Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije i najveći zemljovlasnik u Srbiji, tražio je od Vlade da izmeni propise kako bi mogao da uzme u zakup još više zemlje, prenosi Blic.

Adama Asorbital 1120x180

Sa 32.000 hektara, koliko ukupno zemlje obrađuje u Srbiji, Matijević je i danas na prvom mestu po površini na kojoj proizvodi gotovo sve poljoprivredne biljne kulture. U njegovom vlasništvu je 19.000 hektara zemlje, a u zakup od države u prethodnih deset i više godina, je dobio dodatnih 12.000 hektara. Imajući u vidu dalje ideje o širenju biznisa, ali i u razvijanju stočarstva, to, piše Blic, nije dovoljno.

„Matijević ima ideju da država promeni propise koji regulišu davanje državne zemlje u zakup. Praktično, država bi u pravilniku koji reguliše ovu oblast trebalo da uvede novinu po kojoj zemljište u vlasništvu ne ograničava broj hektara koje može da dobije od države u zakup. Na taj način, Matijević bi dobio veći prostor i mogućnosti da od države dobije još zemlje.“

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Teoretski, vlasnik sto grla danas može da dobije 100 hektara državnog zemljišta u zakup. Ukoliko taj isti vlasnik ima 100 hektara svoje zemlje, on ne bi imao pravo na zemlju u zakup, a u situaciji da ima 70 hektara svoje zemlje i sto grla, mogao bi da dobije 30 hektara državne zemlje“ – kaže izvor Blica.

PROČITAJTE I...  Kompanija Tenis tražila odlaganje investicije

Neiskorišćeno zemljište

Godišnja proizvodnja IM Matijević je 10.000 junadi, 300.000 svinja, 35.000 prasadi, 8.000.000 pilića, 78.800 teških koka, 6.000 jagnjadi i 434 ovaca.

Adama Tomigan XL 1120x180

Zoran Matijević, sin vlasnika kompanije i direktor za agrar, kaže da je ovakva inicijativa „zapravo za opšte dobro“.

„Šteta je da uvozimo 30 odsto svinjetine koju potrošimo u Srbiji, kao i da uvozimo piletinu i junetinu, a da istovremeno imamo neiskorišćenu zemlju. Naša ideja je da država zemlju u zakup ponudi stočarima i da tako unapredi stočarsku proizvodnju. Mi bismo konkretno uzeli 5.000 hektara po ceni od 100 do 150 €/ha. Na toj zemlji bismo proizvodili kulture koje se koriste u proizvodnji stočne hrane“ – kaže Matijević.

KWS banner 728x90

U tom slučaju Matijević bi obrađivao ukupno 37.000 hektara zemlje, od čega bi u njihovom vlasništvu bilo 19.000 hektara. Kompaniju čini 30 privrednih društava iz oblasti poljoprivrede, trgovine i ugostiteljstva.

Poseduje imanja Bezdan i Ravnica u Bajmoku, Jednota u Kovačici, Zlatica kod Zrenjanina… Osim toga, Matijević u svom vlasništvu drži i oko 1.500 hektara obradive zemlje u Hrvatskoj. Kupovinom udela u dve poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj, u Starim Jankovcima i Negoslavcima Matijević je postao i najveći vlasnik oranica u toj zemlji.

pylon galenika jan 023

Izvor: Agronews, Blic

Prethodni tekstProizvodnja povrća i zimnice u Pančevu
Sledeći tekstOd 1. januara 2019. neće biti pašarine za pčele

1 KOMENTAR

  1. Molim državne „organe“ da po hitnom postupku ovaj predlog sprovedu do kraja kako bi Matijevići I njima slični mogli odmah da uđu u posed svega što njihove gladne oči ugledaju. I ovoj državi da promenite ime , a nek se ovi „veliki“ dogovore kako će se ubuduće Srbija zvati. Uostalom ne znam I koji ćete nam vi nesposobni na vlasti , verujem da su ovi alavi mnogo sposobniji od vas……….aj da vas oteramo pa nji da pustimo da vladaju al ne ko do sad iz prikrajka nego onako, baš. Oćel ondak salama kod matijevića biti jeftinija od 100 rsd/kg ?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime