Polako, ali sigurno, inovativni koncepti u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, ulaze na velika vrata, a preduzetnici sve više prepoznaju značaj racionalnije potrošnje resursa, zemljišta, vode, energije. Rukovođeni upravo tom idejom, ali i željom da tržištu ponude stopostotno zdrav proizvod, dvojica mladih proizvođača, Dragan Kerkez i Mikael Tedža, započeli su akvaponsku proizvodnju salate u savremenom plasteniku od 1.600 kvadrata.
“Vatreno krštenje” u poljoprivredi ekonomiste i inženjera informatike
Dragan je Kikinđanin, a Mikael kaže da mu je teško da objasni odakle je, budući da je rođen u Londonu, nakon čega su mu se roditelji preselili u Keniju, odakle mu je otac, a on danas živi u majčinoj roditeljskoj kući u Kikindi, što je i glavni razlog zbog kojeg su proizvodnju zasnovali u tom banatskom gradu.
Ideja je potekla od Mikaelovog starijeg brata, koji živi u Keniji, a finansijski je potpomognuta od strane njegovih roditelja. Mikael i njegov prijatelj Dragan su proveli neko nedelja na jednoj afričkoj farmi, na kojoj se primenjuje takav sistem, i ubrzo nakon toga, odlučili su se za započinjanje tog posla u Kikindi.
Mikael, ili Miki, kako ga od milja zovu prijatelji u Srbiji, je studije ekonomije i menadžmenta završio u Italiji, gde je nekoliko godina i radio u hotelijerstvu, a njegov poslovni partner Dragan, završava informacione tehnologije, i nijedan od njih dvojice, se nije ranije obreo u poljoprivrednim vodama, ovo im je bilo „vatreno krštenje“. Iza njih je, kako nam je rekao Dragan, mnogo neprospavanih noći u kojima su upijali svaku informaciju o tom nesvakidašnjem načinu proizvodnje na našem prostoru. Budući da im je obojici to bio prvi veliki poslovni poduhvat, i da su praktično počeli od nule u povrtarstvu, morali su ozbiljno da “zagreju stolicu”.
Simbiozom biljaka, riba i mikrobakterija do zdravog proizvoda
Počeli su u jesen 2021-ve godine, od temelja, odnosno od konstruisanja multitunelskog plastenika, koji je morao da zadovolji nekoliko važnih preduslova, kako bi se obezbedili optimalni uslovi za rast i razvoj lisnatog povrća. Plastenik se zimi mora zagrevati, a leti uz pomoć mokrih, odnosno vlažnih zidova, sa ventilatorima, se rashlađuje.
Akvaponija je jedinstven zaokruženi ekološki sistem zasnovan na simbiozi biljaka, riba i mikrobakterija, u strogo kontrolisanim uslovima. Dragan nam pojašnjava kako to funkcioniše u njihovom plasteniku.
Ribe žive u odvojenom delu magacina, iako bi mogle da budu smeštene i u plasteniku, u kojem se filtrira njihov izmet, koji se pretvara u nitratno đubrivo, a ta mineralizovana voda prolazi kroz koren biljaka. Biljke usvajaju sve neophodne hranljive materije, a pročišćena voda se sistemom vraća nazad kod riba.
Zahvaljujući organskom azotu, koji je gradivni element za biljke, one postižu višestruko brži rast i veće prinose, nego u klasičnoj plasteničkoj proizvodnji. U zimskim mesecima im treba oko tri meseca da stasaju, a u sezoni je taj rok nešto kraći.
Nedeljno se u njihovom objektu proizvede oko 7 hiljada lisnatih biljaka, ali i velike količine šarana, koji se nalaze u odvojenim rezervoarima. Dragan kaže da su svi argumenti na strani ovakvog načina proizvodnje, koji ima brojne prednosti. Od zaštite se koriste samo biološka sredstva, hemijska su strogo zabranjena jer štete ribama.
Salate gajene u vodi, po organskim principima, država ne prepoznaje
Mada je potpuno očigledno da se ovde radi o gotovo savršenoj organskoj proizvodnji, naši inertni propisi onemogućavaju izdavanje odgovarajućeg sertifikata da se radi o organskim proizvodima. Uprkos tome, Dragan i Mikael će uz pomoć različitih ispitivanja stručnjaka sa Instituta dokazati da sve činjenice idu u prilog tome da je reč o organskom vidu proizvodnje.
Mikael kaže da je glavni adut njihovih salata upravo u tome što nisu tretirane štetnim hemijskim preparatima, ali i zato što su listovi veći, hrskaviji, sočniji i ukusniji. Osim toga, cena je konkurentna i nije viša u odnosu na druge slične proizvode na tržištu. Trenutno imaju dva proizvoda, dve mešavine salata – “Lolo mix”i “Premium mix”, koji se nalaze u prepoznatljivim plavo-zelenim pakovanjima.
Akvaponija je budućnost povrtarstva
Mikael i Dragan su se odlučili za specijalizaciju u proizvodnji, jer, kako ističu, raznovrsnost ponude, ne znači nužno i profitabilnost. Konstantno unapređivanje, inovativnost i borbenost su imperativi za opstanak na zahtevnom tržištu, a, budući da ovim mladim proizvođačima ne manjka ništa od navedenog, gotovo da im je zagarantovano da će njihova preduzetnička ideja, naći put do većeg broja kupaca.
Opširnije pogledajte u video prilogu gore.
Sagovornici: Dragan Kerkez i Mikael Tedža, povrtari