Kontrolisano-oslobađajuća đubriva za bolji prinos krompira

0
253
Agrosaveti - kontrolisano-oslobadjajuce djubrivo - CRFAplication

Nudeći do 8% veće prinose, i bogatstvo dodatnih operativnih benefita, koristeći kontrolisano-oslobađajuća đubriva (CRF) u odnosu na standardni program azota, se isplatilo za kompaniju Jersey Royal.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Nezavisni ogledi od tehničkog menadžera firme, Rajan Stoun (Ryan Stone – slika iznad), na površini od 6 ha najomiljenijih Jersey Royal varijeteta ranog krompira, demonstrirao je značajnu priliku za kompaniju. Ova kompanija je odgovorna za 65% (1400 ha) ostrvske regije ukupne proizvodnje krompira. 20.000 t ranih varijeteta izvezenih uglavnom na većinsku teritoriju Velike Britanije.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

,,Prošle godine smo primenili Agromaster CRF (kontrolisano-oslobađajuća đubriva) na polovinu naših probnih ogleda. Druga polovina je primila standardno đubrivo, gde su oba aplicirana dva dana pre setve.ʻʻ – kaže gospodin Stoun.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

CRF je primenjeno od sredine marta do kraja aprila 2016. pri normi od 180 kg/ha azota.

Banner_728x90

,,Pri nadziranju useva, raniji iskopi nisu pokazali mnogo razlike između netretiranih i CRF tretiranog krompira. Posle 12 nedelja, razlike su bile očigledne i uočili smo porast prinosa do oko 8% na nekim parcelama.ʻʻ – dodaje Stoun.

Biofor baner 728x90

Koristi CRF

Koristi od CRF-a su brojne, rekao je, jer su se takođe bavili problemom ispiranja.

PROČITAJTE I...  Setva krompira u čačanskoj opštini

,,Sa tačke gledišta životne sredine, Agromaster pomaže minimiziranju ispiranja i to je veoma važno za našu agrarnu praksu. Redukovanje hemijskih rezidua je veoma vruća tema na našem ostrvu.ʻʻ

Kontrolisano-oslobađajuća đubriva se sve više koriste kao podrška usevima krompira, prema rečima Skot Garnet-a (Scott Garnett) od proizvođača Agromaster, ICL Specijalna Đubriva.

,,Ona igraju važnu uloga u poboljšanju prinosa, redukujući gubitke nutrijenata i pojednostavljujući aplikacije đubriva.ʻʻ – rekao je. ,,Ograničava potrebu za naknadnim tretmanima, a činjenica da đubrivo ostaje dostupno biljci tokom dužeg perioda, nudi vitalnu nutritivnu podršku usevu u toku celog trajanja ciklusa rasta.ʻʻ

,,Način na koji tehnologija funkcioniše je jednostavan, ali veoma efektivan. Granulisano đubrivo ima E-max prevlaku koja je u suštini polupropusni sloj za kontrolisanje otpuštanja đubriva biljci koja se razvija. Ovo deluje u kombinaciji sa temperaturom zemljišta i udelom vlage, gde je više đubriva dostupno kad se zemljište zagreje. Ako se temperatura smanji, prevlaka se kondenzuje i zaustavlja protok nutrijenata.ʻʻ

,,Kad su nutrijenti potpuno oslobođeni, E-max prevlaka se bezopasno razgrađuje u zemljištu.ʻʻ – dodao je gospodin Garnet.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja krompira u Koštunićima

Izvor: https://www.wnif.co.uk/2017/02/icl-controlled-release-fertilizers-boost-jersey-royal-potato-yields/

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime