Iskusni vinogradar otkriva: Ova vina najviše traže na domaćem tržištu

0
164

Na severozapadnom obodu Deliblatske peščare, u okviru vikend naselja Devojački bunar, nalazi se vinarija „Đorđe“, osnovana 2012 godine. Prva, odnosno nulta berba odigrala se 2015. godine kada zvanično i počinje priča o proizvodnji vina u ovoj maloj, porodičnoj vinariji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ideja o osnivanju vinarije i podizanju zasada, kako kaže naš vinogradar, javila se iz velike ljubavi prema vinu i očuvanju duge tradicije koja je prisutna u porodici Živanov i na prostorima južnog Banata. Od davnina u ovom kraju svaka kuća je imala svoj vinograd i pravila je dobra vina za svoje potrebe. Vino se pilo svaki dan i bilo je neizostavno na trpezi.

Međutim, tokom 70-tih i 80-tih godina ta tradicija se prekinula zbog oduzimanja i krčenja privatnih vinograda, a sve u cilju veće industrijske proizvodnje. Nenad Živanov, vlasnik vinarije, odlučio je da uz pomoć svog ujaka obnovi porodični posao i zasnuje vinograd po uzoru na one u Italiji.

Adama Sultan 1120x180

Na ovoj lokaciji zastupljeno je 6 vinskih sorti grožđa. Od belih tu su: Traminac, Suvinjon beli, i Šardone, a od crvenih vinograd krase Portugizer, Merlo i Pino noar. Deo vinograda prekriva vinski podrum, dok je ostatak u neposrednoj blizini. Kombinacija peska i tla daje vinima lepu mineralnost. Vinarija je prepoznatljiva po belim vinima koja su njen zaštitni znak i koja domaće tržište najviše i traži.

PROČITAJTE I...  Zelenom rezidbom do boljeg kvaliteta grožđa

Na domaćem tržištu konkurencija velika

U ovoj vinariji godišnje se proizvede od 22-25 hiljada litara vina, većinom namenjenog domaćem tržištu. Od prošle godine jedan deo se izvozi i na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Iako zbog trenutnih kapaciteta nisu orijentisani na izvoz u nekoj većoj meri, naš sagovornik sa ponosom ističe da tržište Amerike pruža velike mogućnosti i da, po potrebi, ima načina da se povećaju kapaciteti u proizvodnji vina.

pylon galenika jan 023

Nenad kaže da je konkurencija na tržištu vina kod nas velika. U Srbiji, u ovom trenutku, postoji preko 400 registrovanih vinarija. Većina njih spada u red manjih porodičnih ili takozvanih „butik vinarija“. U odnosu na Evropsko, domaće tržište je malo i potrebno je izboriti se za svakog kupca.

U okviru vinarije nalazi se i destilerija, sa bačvama od 2.000 litara. Enterijer je uređen po ugledu na stare banatske kuće gde je toplina atmosfere namenjena svakom posetiocu. Vinska kultura kod nas se polako dovodi na zavidan nivo, ponuda je velika i kvalitetna, pa se sa godinama sve više sa tradicionalne rakijske prelazi na vinsku kulturu.

KWS banner 728x90

Sagovornik: Nenad Živanov, Banatski Karlovac

Prethodni tekstSačuvajte JABUKE od truleži: Efikasno rešenje za suzbijanje skladišnih bolesti
Sledeći tekstBostan: Šta je važno za dobar rod

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime