Prerada mesa gazdinstva Rakić iz Bačinaca

0
676
Agrosaveti---prerada-mesa---Bacinci---01
Timac AGRO

Na kačarevskoj Slaninijadi upoznali smo porodicu Rakić iz sremskog sela Bačinci. Kako su nam rekli, njihova prerada mesa se radi na tradicionalan način. Baš kao što to svaka sremska kuća vekovima unazad radi. Kupci to umeju da cene.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Mi se bavimo poljoprivredom i stočarstvom. Prerada mesa je počela pošto je bila loša cena svinja u zadnjih nekoliko godina. Pravimo domaće proizvode, kao što pravimo i za nas. Sve radimo po tom nekom starom, tradicionalnom načinu sušenja mesa kako se to i radi u Sremu. Tako da se ne plašimo da se neće prodati, a ako se to i desi, poješćemo mi.” – kaže domaćin, Branimir Rakić.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

U poljoprivrednoj proizvodnji i jeste cilj tržištu ponuditi finalni proizvod. Situacija u svinjarstvu godinama unazad veoma je nestabilna, dodaje naš sagovornik. Sremci umeju da naprave prave delikatese od svinjskog mesa, te su upravo to i ponudili tržištu. Rakići imaju svoju farmu svinja, što im omogućava uvek kvalitetno meso.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---prerada-mesa---Bacinci---02

“Sin mi ima 30 godina, ostao je kući, na selu, voli stočarstvo. Imamo našu farmu svinja. Ja radim ratarstvo, a sin stočarstvo, a ovo nam je da preko zime ne bismo spavali.” – dodaje Branimir.

Banner_728x90

KVALITET SE SAM PRODAJE

Reč je o domaćim proizvodima, te mnogim porodicama koje se ovim bave, planove kvari industrija. Naš sagovornik se nada prerada mesa malih porodičnih gazdinstava mogu biti uspešna i jedino kvalitetom konkurentna.

Biofor baner 728x90

“Ovo je čisto domaće. Moja slanina stoji 4 nedelje u salamuri, suši se 4 meseca, i ko se u to razume, dođe da kupi. Sa druge strane, besparica je, ljudi gledaju jeftinije da prođu. Industrija napravi slaninu za dve nedlje, to bude jeftinije dosta, ali opet, imamo kupaca.” – kaže nam naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Uzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču

Agrosaveti---prerada-mesa---Bacinci---03

Prerada mesa organizovana na nivou male porodične farme nosi brojne izazove i teškoće. Nije ovaj posao ni malo jednostavan, priča nam Branimir. Veliki rad i trud, prate i dažbine koje, prema rečima našeg sagovornika, nisu male, a posao je sezonski.

“Traže nam da se prijavimo APR-u, da prijavimo sve, to je oko 300 eura mesečno. Puno nam je to, jer se ovim ne bavimo tokom čitave godine.” – ističe Rakić.

Preradom poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvu, ili u okviru malog porodičnog preduzeća ostvaruje se korist kroz veću dobit i zapošljavanje čitave porodice. Brojne porodice širom Vojvodine su svoje znanje u preradi mesa ponudile i tržištu, te omogućile ljudima da jedu domaće prerađevine, bez nekih dodataka i pojačivača mirisa i ukusa, te je možda upravo to jedan vid opstanka takvih farmi.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime