Ovčari u problemu: Šta je sa konkursom za nabavku priplodnih grla?

0
936
Agrosaveti---priplodna-grla---konkurs---Vajska---01

Već je svima dobro poznato da se priplodna grla danas kupuju putem podsticaja i konkursa koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat ili opštine. Izjave od strane odgajivača priplodnog materijala potpisane su, u zavisnosti od konkursa, još krajem prošle godine. Rezultata još uvek nema, osim što je ozvaničeno ukidanje sredstava za podršku mladima na nivou Pokrajine. A kakav to problem stvara odgajivačima? Pa ogroman.

Spyrale Adama 1120x1080

Porodica Stojanović iz sela Vajska je dobro poznata među odgajivačima romanovskih ovaca. Njihova grla spadaju među najbolje u Srbiji, a možda i šire. To su dokazali brojnim priznanjima, a grla su im čak i fotografisana za udžbenike. Interesovanje za njihova priplodna grla bilo je veliko, te je rezervisano stotinak grla, kako putem konkursa na nivou Pokrajine, tako i putem konkursa koje je raspisalo resorno ministratsvo. No, ukidanjem spomenutog konkursa za mlade u Vojvodini, i čekanjem na rezultate od strane Ministarstva, ovi vredni domaćini su se našli u velikom problemu. Naša sagovornica, Dragana Ćirić rođena Stojanović, kaže da su objekti prepuni. Hrane nema dovoljno, jer jednostavno nisu računali da će u ovo doba godine imati toliko životinja.

PROČITAJTE I...  Sjenička pramenka: Izdržljiva rasa ovaca i za planinske uslove

Agrosaveti---priplodna-grla---konkurs---Vajska---02

“Bilo je veliko interesovanje mladih stočara za romanovsku ovcu. Mladi su prosto bili osnaženi konkursima koji postoje u Pokrajini, kao i u Republici. Što se konkursa Ministarstva tiče tu smo potpisali izjavu za jednog mladog i perspektivnog momka iz južne Srbije. Taj konkurs će biti zatvoren sada u maju mesecu, pa još čekamo rezultate. Međutim, najveći problem nam je konkurs na nivou pokrajine, jer je konkurs za podršku mladima ukinut. Izjave smo potpisali takođe za jednog mladog momka iz okoline Novog Sada. Reč je o 70 grla koja su bila rezervisana preko pokrajinskog konkursa. Mi trenutno imamo preko 100 ženskih grla koja su bila rezervisana, a sada su nam višak.” – priča nam Dragana Ćirić, ćerka vlasnice farme iz Vajske.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

NEMA DOVOLJNO HRANE NA FARMAMA

Naša sagovornica dodaje i to da su rezervisane ovce trebale da se jagnje kod novih vlasnika. Jagnjenje je već počelo početkom maja, te je osnovni problem ogromna gužva u objektima.

“Mi nemamo dovoljno ni prostora, ni hrane. Morali smo kupovati, a svi zante da jedna bala deteline košta 250 dinara. Snalazili smo se teško. Doteramo 8 rolo bala sena, platimo 24 hiljade dinara, a to one pojedu za dve nedelje. Ne znam šta ćemo. Ogromna gužva nam je sada u objektima. To su grla koja su sada već porasla. Osim toga, u konkursima je gornja granica starosti grla 18 meseci. Naših 35 grla će uskoro preći tu granicu, tačnije krajem ovog meseca. Reč je o grlima u koja smo mi uložili velika sredstva. A da naglasim i to da mi nismo primili ni dinara subvencija za 2019. godinu.” – ističe naša sagovornica.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti---priplodna-grla---konkurs---Vajska---03

Nisu Stojanovići jedini koji su se našli u ovom problemu. Kroz razgovor sa odgajivačima priplodnih grla, nailazimo na slične priče. Svi su računali da će u ovom periodu imati manji broj životinja na farmama, jer su se nadali prodaji. Retko ko sada grla kupuje za keš, te su nadanja bila jaka i kod kupaca.

PROČITAJTE I...  Za odgajivački program u Vojvodini 50 miliona dinara

“Mogli su nadležni da nađu neki modus za rešavnje ovog problema. Mogli su recimo da objave rezultate konkursa, pa da ti mladi ljudi preuzmu svoja grla, a da sekretarijat da neke garancije da će u budućnosti isplatiti nas odgajivače.” – dodaje Dragana Ćirić.

Na koji način će se rešiti ovaj problem farmera, ne znamo. Komentar u vezi sa tim od nadležnih, do objavljivanja ovog teksta, nije dobila ni naša redakcija.

Prethodni tekstRazvoji proširuju izbor ulagača
Sledeći tekstPrerada mesa gazdinstva Rakić iz Bačinaca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime