Proizvodnja sira i kajmaka u selu Bečanj

0
3676
Agrosaveti - Proizvodnja sira i kajmaka Bečanj 06

Kada u jednom domaćinstvu proizvodi čak četiri generacije jedne porodice, uverili smo se, onda zaista nije ni bitno u kom kraju, gradu ili državi živite. Porodica Obrović iz sela Bečanj kod Čačka, baš je takva porodica – vredna, složena i što je možda i najbitnije, organizovana.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja sira i kajmaka Bečanj 07

Domaćinstvo tik uz šumu, nekada samo trošna kuća a danas dovoljno velika za sve članove i muzna grla koja nose proizvodnju. Ljubica koja je nosilac proizvodnje sira i kajmaka ove porodice, kaže da je sve počelo silom prilika, ali da danas ne može da zamisli da se nečim drugim bavi.

Agrosaveti - Proizvodnja sira i kajmaka Bečanj 08

Teške godine za muzno govedarstvo

Ali ako krenemo redom, Ljubica kaže da su poslednje godine za muzno govedarstvo veoma teške. U ovoj porodici svi daju sve od sebe i to svakodnevno, ne bi li opstali.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja sira i kajmaka Bečanj 01

S obzirom na to da je za ishanu grla potrebno i ratarstvo, u porodici Obrović lepo su se i praktično organizovali muški i ženski članovi domaćinstva.

Agrosaveti - Proizvodnja sira i kajmaka Bečanj 02

Obrovići su među ređim farmerima koji ne plasiraju svoje mleko mlekarama. Naime, već 35 godina, Ljubičin muž svakog vikenda putuje za Beograd i na pijaci prodaje sir i kajmak. S obzirom na potražnju i već prepoznatljivost po kvalitetu kod kupaca, ostali su verni ovoj proizvodnji.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Agrosaveti - Proizvodnja sira i kajmaka Bečanj 04Poseduju svoj laktofriz ali ga, za sada ne koriste. Proizvodnja sira i kajmaka u potpunosti angažuje sve količine mleka koje proizvede ovo domaćinstvo. Ukoliko se ostvare planovi pa se poveća broj grla i laktofriz će ući u upotrebu.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Makce

 

O cenama i planovima

Cenama na tržištu nažalost nisu zadovoljni, jer pozitivne računice skoro da nema. Ali ni drugog trenutnog izbora.

BTZ 1120x180px

Agrosaveti - Proizvodnja sira i kajmaka Bečanj 03

Ali su zato proizvodnju svojih proizvoda, zajednički doveli do savršenstva. Svakog vikenda sve se proda i traži se kantica kajmaka više. I tako već godinama. Ono o čemu maštaju Obrovići iz Bečnja, jeste povećanje broja grla, a samim tim i proizvodnje i da računica konačno jednom bude u plusu.

Opširnije pogledati u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstProizvođači obavezni da prave hleb od brašna T-500
Sledeći tekstOrganska proizvodnja i zašto se baviti njome

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime