Proizvodnja i prerada spelte

0
3259
Agrosaveti - Proizvodnja i prerada spelte Bačko Gradište 08

Spelta, kripnik ili pir je žitarica koja je pre više hiljada godina doneta iz Azije u Evropu. Brašno ali i brojni drugi proizvodi od nje, postali su veoma popularni poslednjih godina, prvenstveno zbog njenih nutritivnih vrednosti i hranljivih materija.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja i prerada spelte Bačko Gradište 06

U prvim danima jula, po završetku vršidbe, potražili smo začetnike, a sada već i veterane u toj proizvodnji u Srbiji, bračni par Jevtić, Ratka i Duška iz Bačkog Gradišta, koji su podelili sa nama svoja pionirska iskustva ali smo popričali  i o njihovim ambicioznim planovima u budućnosti. Počeli su, kažu, iz radoznalosti ali i želje da se hrane zdravije, još dok su živeli i radili u Austriji, da bi im, vremenom, to postao glavni izvor prihoda.

Veliki povratak zaboravljenih žitarica na srpske trpeze

Spelta im je, nastavlja  Ratka, promenila poljoprivredne planove ali i domaći jelovnik. A od 2008. godine, postali su sinonim za uzgoj te drevne čarobne žitarice na ovim prostorima.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja i prerada spelte Bačko Gradište 05

Nakon što su na tadašnjoj etno manifestaciji u Bečeju, njihovi proizvodi od spelte pobrali sve simpatije posetilaca, a isto se ubrzo ponovilo i u Novom Sadu, sve postojeće dileme oko nastavka proizvodnje nestale su.

PROČITAJTE I...  Dugoročni ogledi - Kako ostvariti VELIKE UŠTEDE GORIVA

Agrosaveti - Proizvodnja i prerada spelte Bačko Gradište 07

Za proteklih 10 godina bavljenja tom proizvodnjom imali su, kažu, i uspone i padove ali nijednog trenutka nisu posustajali, naprotiv. Poslovi i obaveze podeljeni  su na „na ravne časti“. Duška više viđaju komšije paori na njivi, dok je Ratka više u pogonima sa radnicima.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Svaki početak je težak

Imajući u vidu činjenicu da ni Ratka ni Duško nisu imali dodirnih tačaka sa poljoprivrednom proizvodnjom, početak im nije bio „posut ružama“. Ona je korespondent, on elektrotehničar. Zajednički imenitelj im je želja za napredovanjem, koja ih je i održala sve ove godine na domaćem tržištu. Bez prijatelja, koji im uslužno poseje i obrađuje zemlju, ne bi mogli maksimalno da se posvete i preradi koju od samog početka imaju.

Agrosaveti - Proizvodnja i prerada spelte Bačko Gradište 03

„Nirvana“, „Eko 10“ i još neke švajcarske sorte spelte, kojima, kako u šali dodaje Dušan, ne znaju ime ali znaju da daje odlične prinose, dominiraju na njihovim parcelama u Bačkom Gradištu.

BTZ 1120x180px

Agrosaveti - Proizvodnja i prerada spelte Bačko Gradište 04

Sve proizvedene količine lageruju se u skladištu kapaciteta oko 900 kvadratnih metara i nikada se, do sada, nije desilo da nemaju dovoljno količina kvalitetnog zrna za prodaju ili preradu. Lako ju je posejati ali ne i obraditi za konzumaciju, dodaje Ratka, koja je zadužena za tehnološke procese obrade te žitarice.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kiselog kupusa u Futogu

Široka paleta proizvoda od spelte

Jeftići proizvode brašno, griz, testenine, mekinje i pahuljice od spelte i sve to čini bazu njihove proizvodnje. A svoju ponudu, odnedavno su obogatili i endemičnim žitaricama, kao što su Dicocum (Emmer) i Korasan (Kamut), od kojih proizvode brašno od sva tri zrna i od crvenog kukuruza. Semena ovih specifičnih žitarica nabavljali su, kako nam je rekao Duško Jevtić, osim u Austriji, u Nemačkoj i Grčkoj.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja i prerada spelte Bačko Gradište 02

Mušterija Jeftići imaju  širom Srbije i njihov broj je iz dana u dan sve veći. Gotovo da i nema prodavnice zdrave hrane u Srbiji, Crnoj Gori ali i Torontu u kojoj se ne mogu naći njihovi proizvodi. Paralelno rastu  i ponos i zadovoljstvo ovog bačkog bračnog para jer su, radeći na usavršavanju svoje proizvodnje, uspeli i mnoge druge da podstaknu na bavljenje proizvodnjom starih, etno žitarica i sve njih, kako napominju, smatraju zdravom konkurencijom.

Agrosaveti - Proizvodnja i prerada spelte Bačko Gradište 01

Kako ponosno ističu Ratka i Duško, uskoro im stiže i stručna pomoć sina, budućeg diplomiranog inženjera tehnologije, koji će, vaspitavan da voli i ceni plodove zemlje, pomoći roditeljima da i ubuduće, sa jednakim uspehom, rade na proširenju znanja, očuvaju svog ali i zdravlja svih konzumenata njihovih proizvoda, koji umeju da prepoznaju pravi kvalitet.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Maradiku

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstBespovratno 5,4 miliona za poboljšanje položaja žena
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime