Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište

0
1408
Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište 03

Čak i u mestima gde se ljudi koji se bave poljoprivredom mogu nabrojati na prste jedne ruke, ima onih zaljubljenika koji od nje ne odustaju, čak i kada su proizvodnju sami stvorili, bez ičega ostavljenog u nasledstvo.

Agil 1120x180

Jedna od takvih je i priča Danijele Radosavljević iz Vrtišta kod Niša, koja zajedno sa suprugom evo deceniju već, ne odustaje od mlečnog govedarstva, iako situacija u ovoj grani poljoprivrede kaže, nikada nije bila lošija. Zajedno su se upustili u to, zajedno će u tome i ostariti.

Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište 07

U svojoj mlečnoj proizvodnji Danijela uglavnom ima krave simentalske rase za koju su se opredelili od početka. Pre upuštanja u tu proizvodnju posetili su, kaže, austrijsku farmu ne bi li se upoznali sa svim što je neophodno. Ova rasa krava pokazala se i do sada najprilagodljivijom našem području ali i najisplativijom.

BioPlug 728x90px

Samostalno proizvode hranu za svoja grla

Za ishranu svojih grla Radosavljevići gaje sami ratarske kulture na oko 40 hektara i tu su pronašli savršeni balans koji vodi ka dobrom mleku. Gaje, za potrebe ishrane životinja, kukuruz, stočni grašak, ječam. Prave senažu i silažu i to je ono čime hrane svoje krave. Danijela i u tome učestvuje, rame uz rame sa svojim suprugom te smo ih tamo i zatekli – na njivi.

PROČITAJTE I...  Uzgoj alpino koza u selu Gračac

Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište 05

Danijela kaže da su i ona i suprug kada su se upuštali u ovu proizvodnju, zaista bili optimisti i danas se trude kao i tog prvog dana. Ipak, veoma teških je deset godina za njima.

Orius 1120x1080

Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište 04

Problemi mlečnog govedarstva

Radosavljevići su jedni od retkih koji su rizikovali rešeni da unaprede svoju proizvodnju i upustili se u izgradnju većih objekata za svoja grla. 2015. godine kaže Danijela, sve je izgledalo sjajno na papiru, a onda je došlo do promena i problema u kom su i danas.

Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište 06

To nažalost, nije jedina problematika u mlečnom govedarstvu, sa kojom se susreću ne samo Radosavljevići već i manje-više svi proizvođači. I ove sezone, stočari ne znaju na kraju za šta rade.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište 01

 

Sve niže cene mleka, neizvesna mogućnost proširenja objekata, neredovne isplate i analize koje se ne mogu proveravati, a obaraju cenu svakodnevno, samo su neki od problema u mlečnom govedarstvu. Naše domaćine ipak uvek volimo da pitamo da li su optimisti?

Danijela Radosavljević je majka tri ćerke i baka šestoro unučadi i negde kaže, baš zbog svih njih, iako je najlakše odustati, ne vidi sebe da će to ikada uraditi.

PROČITAJTE I...  Centar za borbu protiv svinjske kuge i u Nišu

 

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja i prerada spelte
Sledeći tekstProizvodnja malina u Teočinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime