Loša godina za ratare braničevskog okruga

0
1167
Agrosaveti - Niske otkupne cene 05

Iako tačna, izjava „rodilo je“ ove poljoprivredne sezone na žalost nije dovoljna ratarima, jer su godinu obeležile niske otkupne cene za skoro sve ratarske kulture. Takvog su stava i u Udruženju poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca koji nisu mogli sakriti svoje veliko razočarenje, te su bili deo i protesta nakon najavljene cene suncokreta.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Članovi su bili učesnici i sastanaka u resornom ministarstvu, međutim njihovi napori nisu urodili plodom, kaže Ivan Vučković iz sela Lučica kod Požarevca, predsednik Udruženja „Stig“.

Agrosaveti - Niske otkupne cene 03

„Nije nam jasno kako akotna cena suncokreta može biti veća od krajnje otkupne cene. Protest je održan, zatim smo se obratili brojnim institucijama, Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, Komisiji za zaštitu od konkurencije, i iako su rekli da će pokrenuti sve mehanizme da ispitaju situaciju, ništa se još nije desilo, još čekamo.“

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti - Niske otkupne cene 04

Ali čekajući su izgubili svaku nadu da će se nešto preokrenuti u korist proizvođača suncokreta. Nezgodno je, jer se radi o kulturi koju ne mogu lagerovati, pa su prepušteni na milost i nemilost otkupljivačima i uljarama, kaže naš sagovornik. Računica je nemilosrdna, ističe Ivan, kojem predat suncokret još nije u potpunosti isplaćen.

PROČITAJTE I...  RATARSKA PROIZVODNJA U BAJMOKU

„Ovde kod nas, onaj koji ima svoj kombajn, dobar je 5000 dinara po hektaru, onaj ko je plaćao usluge, taj je u minusu toliko. To je neisplativo.“

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Niske otkupne cene koče nastupajuće radove

Radovi u polju su se već zahuktali, potrebno je pokrenuti traktore, mašine, bacati veštak, sejati, a za sve to treba živog novca, kaže naš sagovornik. On oseti atmosferu svog kraja koja nije ni malo pozitivna.

Agrosaveti - Niske otkupne cene 02

„Biće jako teško. Ovi sa manjim posedima ni prošle godine nisu ulagali nešto mnogo u prihranu i agrotehniku, sad će verovatno ulagati još manje. Cena goriva je opet otišla gore, poskupeo je i veštak… nema tu isplativosti više.“

Infinito Bayer 1120x180 V01

Na svu ovu problematiku, većina poljoprivrednika je pod kreditima podignutim za obnovu mehanizacije. Ivan kaže da ne može da ostavi zemlju i proizvodnju, sve dok ne vrati kredite, a dve loše sezone samo prolongiraju otplatu duga, što je sudbina mnogih poljoprivrednih proizvođača.

Agrosaveti - Niske otkupne cene 01

Ako država nema para, možda je vreme da se konačno definiše ko se zaista bavi poljoprivredom i ko od nje živi, pa da se takva gazdinstva i subvencionišu, smatra Ivan i dodaje da će se možda to iskristalisati najavljenim obaveznim vođenjem knjiga i računa, da se vidi ko je ko, dodaje Ivan Vučković iz Udruženja poljoprivrednika „Stig“.

Spyrale Adama 1120x1080

Opširnije pogledati u prilogu.

PROČITAJTE I...  Nema matematike u proizvodnji pšenice, a ni suncokreta

Prethodni tekstUzgoj ovaca čokanska cigaja u Sanadu
Sledeći tekstDunja nepravedno zapostavljena

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime