Uzgoj ovaca čokanska cigaja u Sanadu

0
2591
Agrosaveti - Čokanska cigaja u Sanadu 02

Srednje krupna crna ovca sa šiškama, kratkim ušima, bez runa na nogama – čokanska cigaja, poreklom iz Rumunije, uspela je da se prilagodi slatinastim pašnjacima i opstane na severu Banata.

Spyrale Adama 1120x1080

Našeg domaćina Miloša Milanova iz Sanada, zaljubljenika u čokansku cigaju ali i pobornika da se ona održi kao rasa, zatekli smo u obilasku svojih 120 grla na obližnjem pašnjaku. Da nije entuzijasta poput Milanova, bila bi na listi ugroženih vrsta.

Agrosaveti - Čokanska cigaja u Sanadu 05

Osnovne karakteristike te autohtone rase ovaca su dobra mesnatost i činjenica da nisu probirljive u pogledu hrane. No, i pored izbalansirane i kvalitetne ishrane, čokanske cigaje nisu otporne na zaraznu šepavost odnosno bolest papaka, što je izraženije u kišnim godinama. Ali su na brojne druge bolesti relativno otporne. Čokanska cigaja daje meso i vunu, dok mleko proizvodi samo u periodu laktacije.

Agrosaveti - Čokanska cigaja u Sanadu 06

Subvencije za očuvanje proizvodnje

Odgajivači te rase ovaca profit uglavnom ostvaruju prodajom muških jaganjaca a delom i od priploda. Kaže da se čokanska cigaja izuzetno dobro kotira na domaćem tržištu. Kilogram jagnjadi je na stočnim pijacama trenutno 280 dinara po kilogramu, što nije dovoljno da se pokriju svi troškovi.

PROČITAJTE I...  Dva miliona za očuvanje genetičkih resursa

Agrosaveti - Čokanska cigaja u Sanadu 01

Srećna je, kaže Milanov, okolnost što ih država pomaže subvencijama, inače ne bi uspeli da održe proizvodnju. Tamošnji odgajivači podneli su zahtev za dobijanje podsticajnih sredstava za očuvanje  životinjskih genetičkih resursa i nadaju se tom novcu do kraja godine.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Udruženje odgajivača u Sanadu

Poslednjih godina broj jedinki čokanske cigaje je u porastu, sve je više odgajivača koji rade na umatičenju svojih stada. S obzirom na to da je ona postala ugroženi genetski resurs, zaljubljenici u tu rasu preduzimaju sve mere za njen dugoročan opstanak na banatskim ali i drugim pašnjacima.

Agrosaveti - Čokanska cigaja u Sanadu 04

Da bi doprineli očuvanju ove autohtone rase, osnovano je i Udruženje odgajivača ovaca „Čokanska cigaja“ u Sanadu, čiji je predsednik, upravo naš domaćin. Ciljevi Udruženja su podsticanje gajenja ovaca, promovisanje čokanske cigaje i unapređenje ovčarstva. Jedna od aktivnosti Udruženja jeste i organizacija „Izložbe ovaca svih rasa“, koja se organizuje početkom septembra u tom banatskom selu.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstEkologija u proizvodnji
Sledeći tekstLoša godina za ratare braničevskog okruga

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime