Osiguranje useva se isplati

0
874
Agrosaveti---osiguranje-useva---04

Sredinom ove nedelje jako nevreme pogodilo je i atar Bačke Palanke, a led veličine lešnika oštetio je useve. Postavlja se pitanje da li je osiguranje onda pravo rešenje?

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako nam je rekao poljoprivrednik iz Bačke Palanke, Milan Jovicki, najveće posledice se mogu videti na uljanoj repici i pšenici.

“Vreme je nestabilno već danima unazad, a u sredu su se stvorili uslovi za grad koji je bio veličine lešnika. Srećom pao je samo u jednom delu atara, te nam nisu sve parcele pogođene. Najjači je bio u delu atara između Čelareva i Palanke. Ja tamo imam pšenicu koja je značajno oštećena. Formirala je klas, sad treba da naliva zrno, međutim, još uvek ne znamo tačnu štetu. Pravu sliku ćemo imati za 10-ak dana, kada se jasnije pojave ti udari od grada. Prema onome što sam video nakon dva dana od grada, minimum 50% je oštećeno. Velika oštećenja je pretrpela i uljana repica koja je baš osetljiva i koja se nalazi bukvalno pred samu žetvu.” – kaže Jovicki.

Coltrane 1120x180

Agrosaveti---osiguranje-useva---05

Naš sagovornik osigurava svoje useve, jer grad već godinama unazad ne zaobilazi atar Bačke Palanke. Iskustvo iz prošle godine mu je samo dokazalo značaj osiguranja, jer je usled jakog nevremena i leda imao čak 50% štete na usevima.

PROČITAJTE I...  Štete od grada u Bajmoku

“Iako još uvek mali broj poljoprivrednika osigurava svoje njive, ja nemam dilemu u vezi sa tim. To radim svake godine. Velika je kocka ne osigurati, jer se klima značajno promenila, pa nam se olujno nevreme praćeno gradom javlja svake sezone. Zakupi zemljišta su veoma skupi. Ulažu se značajna novčana sredstva u obradu zemlje, pa ne želim da se kockam. Jedna nepogoda može da vam odnese čitavu godinu u nepovrat. Mi koji živimo od toga, to sebi ne možemo dozvoliti. Evo meni lično već 4-5 godina zaredom led potuče bar jednu njivu.” – kaže naš sagovornik.

Talisman Plamen 1120x185

MATEMATIKA JE JASNA

U priči o osiguranju, matematika je jasna, ističe Jovicki i dodaje da od osiguranja neće zaraditi, ali neće biti ni u gubitku.

“Evo daću vam primer za soju. Osiguranje po hektaru vas izađe oko 3500 dinara u zavisnosti na koju svotu osiguravamo i na koji prinos. Neka bude i oko 4000 dinara po hektaru. Nama kada država vrati 40% povraćaja za osiguranje, to vas izađe oko 2200 dinara po hektaru. Mislim da to nije puno novca da bismo mi rizikovali sav ulog i potencijalnu dobit. E sad, istina je da procena štete zavisi od osiguravajuće kuće i njihovih ljudi, ali evo prošle godine kod mene su stvarno izašli na vreme. Procena šete je na nekim parcelama bila realna, negde su procenili manje, ali da tada nisam osigurao bilo bi jako teško pregurati godinu i započeti novu sezonu, jer mi je na 100 jutara sve bilo potučeno. Ja neke zakupe plaćam 300 eura po jutru i na to jutro uložim bar još 300 eura, to je 600 eura samo uloga. Pa bar sa tim osiguranjem da podmirim ulog, da nisam u minusu.” – objašnjava Milan.

Timac AGRO Tečna đubriva

Agrosaveti---osiguranje-useva---03

Naš sagovornik ističe da je osiguranje u današnje vreme jedna neminovnost, i da to mora biti u kalkulacijama poljoprivrednika. Kao što sipate gorivo u traktor, kao što plaćate zakup, dakle jedan korak koji se ne treba preskočiti.

Prethodni tekstProizvodnja bostana, paprike i problemi sa vranama
Sledeći tekstPčelarstvo sa tradicijom dugom 200 godina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime