Žitnica Grčke uništena, posledice katastrofalne

0
96
oluja nevreme vremenske nepogode

Oluja Danijel, za koju su meteorolozi saopštili da je najjača koja je pogodila zemlju od 1930. godine, od kada postoje podaci, ostavila je najjače tragove razaranja širom Tesalije u centralnoj Grčkoj.

Spyrale Adama 1120x1080

Poplave u Grčkoj, u kojoj je, prema rečima meteorologa, jedan region dobio je kiše za 24 sata nego što padne u Londou prosečno tokom godine, usledile su posle dve sedmice velikih požara na severoistoku Grčke i najtoplijeg leta u toj zemlji u istoriji. Kuće su odnele bujice, mostovi su se urušili, putevi su postali neprohodni, dalekovodi su srušeni, a usevi u jednoj od glavnih žitnica u Grčkoj su uništeni.

Posted by Gregory Liongaridis on Wednesday, September 13, 2023

LIBRETO 1120x180

Oblast Tesalije je dobro poznata kao žitnica cele Grčke i trenutno je najviše pogođena ovom prirodnom katastrofom. Skoro 720.000 hektara tesalske ravnice, čini više od 22 posto poljoprivredne proizvodnje u zemlji, pretvorena je u jezero i veliki deo poljoprivrednih resursa regije je uništen.

Kako navodi profesor Eftimios Lekas, ekspert za upravljanje katastrofama, značajne naslage gline i mulja, debljine i do pola metra, u dogledno vreme će sprečiti uzgoj useva, a trebaće najmanje pet godina da ravnica ponovo bude plodna.

PROČITAJTE I...  Srbija unapredila sistem zaštite od nepogoda

Pored poplavljenih oranica, udavio se i veliki broj stoke. Rapoređeno je na desetine specijalnih ekipa za prikupljanje uginule stoke, odvozeći raspadnute leševe u specijalne objekte za spaljivanje. Međutim, desetina sela i zaseoka su i dalje potopljeni, bez čiste vode i kanalizacije i strah od izbijanja bolesti raste.

„Ljudi se moraju da se klone mrtve stoke, a one koje su preživele… Koze, kokoške, ovce, krave, čak i njihovi kućni ljubimci, moraju biti udaljeni od kontaminiranih polja“, rekla je  zamenica ministra zdravlja Irini Agapidakish na javnoj televiziji i dodala: „Posledice će biti strašne“.

Kostas Agorastos, guverner Tesalije, rekao je za državnu televiziju ERT da je šteta izazvana nevremenom procenjena na više od 2 milijarde evra.

Izvori: VOA, Protothema

Prethodni tekstMlade žene na selu: Anja seoski mir i slobodu ne bi menjala ni za luksuzan stan u gradu
Sledeći tekstFarma KRAVA i svaštarska proizvodnja u selu Vukmanovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime