Nevreme izazvalo ogromne štete – ko i kako može nadoknaditi štetu

0
115
iscupano drvo nevreme

Širom Srbije komunalne ekipe otklanjaju posledice nevremena koje je ponovo zahvatilo mnoge krajeve zemlje i nanelo veliku štetu na objektima, automobilima i usevima. Zvanične procene razmera štete od olujnog nevremena još nema, ali su procenitelji na terenu. Samo u jednu osiguravajuću kuću stiglo je više od 300 оdštetnih zahteva, najviše za useve i automobile, navodi RTS.

Spyrale Adama 1120x1080

Dragan Medić iz Šida kaže za RTS da mu je uništena cela godišnja proizvodnja od 45 hektara suncokreta. Nevreme koje je pogodilo srednji Banat srednjeg pričinilo je veliku štetu. Stradali su kukuruz, suncokret, repa, soja… Oluja je pričinila štetu i u kraljevačkom kraju, kao i u selima duž Zapadne Morave.

Zabelelo se u centralnom i jugoistočnom delu Srbije. Grad je pričinio štetu u čačanskom kraju i ugrozio sve poljoprivrivredne kulture, najviše su stradali zasadi jabuke, šljive, breskve, ali štete ima i u povrtnjacima i kukuruzu.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Krovovi su oštećeni širom Srbije. Vanredna situacija proglašena u sedam gradova i opština – dve vanredne situacije na teritoriji celog grada – Novog Sada i Sremske Mitrovice i na teritoriji četiri opštine – Šid, Ruma, Irig, Sečanj i na delu teritorije opštine Požega, navodi Direktno.

PROČITAJTE I...  Imaćemo manje štete od grada - stigli novi protivgradni sistemi

Nadoknada štete

„Pravo na naplatu štete od osiguravajućih društava imaju oni koji su kupili polisu osiguranja i zaštitili svoju imovinu od rizika koji je nastao, a to je oluja“, saopštio je Zoran Ćirić, Portparol Udruženja osiguravača Srbije.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Usevi se u proseku mogli osigurati za 3.000 dinara po hektaru kukuruza, do 4.500 za soju. Time se pokriva šteta do 200.000 dinara. Brzina isplate zavisi od stepena oštećenja. „U slučaju totalne štete, obračunava se šteta i isplaćuje u roku od 14 dana. U slučaju da nije totalna šteta, čeka se berba i nakon toga utvrđuje stepen oštećenja i isplaćuje šteta“, kaže Ljudmila Krunić iz Centra za naknadu šteta „Dunav osiguranja“, za RTS.

Što se automobila tiče, osiguravači naglašavaju da oni koji su kasko osigurani imaju pokriće štete bez obzira gde su se u trenutku oluje nalazili. „Ukoliko postoji kasko osiguranje, potrebno je da građani pozovu policiju da se izvrši uviđaj, da bi mogli da aktiviraju to kasko osiguranje“, kazao je Saša Parežanin, advokat.

PROČITAJTE I...  Iz Radarskog centra Kukavica tvrde da protivgradnih raketa nema u celoj Srbiji

Urednica specijalizovanog finansijskog magazina „Svet osiguranja“ Vesna Lapčić, objašnjava za N1, da većinu štete koja je nastala, država nije dužna da plati, jer je reč uglavnom o privatnoj imovini, čak i kada su u pitanju krovovi zgrada. Međutim, ukoliko je svojina oštećena padom drveta, koja je pod ingerencijom lokalne samouprave, onda je moguće naplatiti štetu.

U slučaju da je uzrok štete stablo za koje je na osnovu redovnog programa održavanja nadležno Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“, prvi korak je toj službi uputiti poziv. Nakon toga sledi zajednički izlazak na lice mesta, sačinjavanje zapisnika i podnošenje zahteva lično. A nadoknada je moguća i od vlasnika privatnog poseda, navodi RTV.

Međutim, od jačine oluje zavisi da li oni koji nisu osigurali svoju imovinu, mogu naplatiti štetu nastalu na javnoj površini ili prouzrokovanu sa privratnog poseda. „U ovakvim slučajevima ne mogu nadoknaditi štetu, jer se olujno nevreme tj. vetar jačine 17,2 metra u sekundi i više, tretira kao olujno nevreme i viša sila, koja nije pokrivena polisom opšte odgovornosti“, kaže Ljudmila Krunić za RTS.

PROČITAJTE I...  Veliko nevreme pogodilo Simićevo – šteta na usevima ogromna

Svakako bi trebalo da se konsultujete sa advokatom što je pre moguće i potvrdite sa njim koje su mogućnosti dostupne u svakom konkretnom slučaju.

 

Prethodni tekstUzgoj papričica FEFERONA: Mali početni kapital, a tražene na tržištu
Sledeći tekstKako se pravi lekovito kupinovo vino

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime