Selo za mlade: Kancelariju zamenio imanjem i izdržava petočlanu porodicu

0
145
Agrosaveti - Mladi u povrtarskoj proizvodnji 05

Mladi poljoprivrednik Nikola Lončar iz mesta Belegiš veći deo svog života proveo je u Beogradu. Tu je završio školu i zasnovao porodicu, da bi se potom vratio na selo. U tom trenutku, razmišljao je da se vrati samo privremeno kako bi pomogao ocu u vođenju domaćinstva. Međutim, brzo je uvideo da od poljoprivrede može da zaradi mnogo više nego od kancelarijskog posla, što ga je i opredelilo za ostanak na selu. Danas naš mladi domaćin ima veliko imanje koje je nasledio od oca i znatno ga unapredio. Nikola ima uglavnom svaštarsku proizvodnju, koja, kako kaže naš sagovornik, može da izdržava petočlanu porodicu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Mladi poljoprivrednik ostvaruje zavidne rezultate u povrtarstvu, pa se tako površina u zaštićenom prostoru povećava iz godine u godinu.

Za razliku od većine povrtara koje se žale na uvozno povrća koje obara njihove cene. On nema primedbi, već marljivo radi i nastoji da ostvaruje što bolje rezultate. Rasad ne proizvodi sam, već kupuje u kompaniji Grow rasad što mu je garancija visokog roda jer su biljke bezvirusne, sertifikovane, i odgajane u specijalnim mikroklimatskim uslovima.

Kalif i Mistral 1120x180

Svaštarenje nužnost

Pored farme svinja na imanju je i velika farma brojlera, a svaštarska proizvodnja omogućava da se uvek poljoprivrednik pokrije u toku jedne proizvodne godne ukoliko nešto zataji i izostanu očekivani rezultati. Veliki problem predstavlja i nestabilnost na tržištu, pa je svaštarenje često i nužno.

PROČITAJTE I...  Savremena proizvodnja povrća

Njegovi plastenici će u bližoj budućnosti dobiti grejanje što je više izuzetak nego pravilo u povrtarskoj proizvodnji kod nas, a zbog čega se ovaj mladi poljoprivrednik, opredelio za grejanje plastenika i kakvu će to prednost njemu doneti, upitali smo ga? On nam je odgovorio da se konkurentnost na tržištu stvara proizvodima koji ranije stižu i samim tim postižu I bolju cenu.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Zadrugarsvo bi bilo dragoceno za poljoprivrednike poput Nikole koji je pokušao da okupi lokalne živinare, ali bez većeg uspeha.

Nikola nastavlja marljivo da radi uzdajući se prvenstveno u sebe i svoje potencijale. On ne računa na pomoć države i subvencije već na rezultate koje može sam da postigne i to mu je glavni motiv. U grad se, kako kaže, više ne bi vraćao jer je uvideo da je poljoprivreda unosno zanimanje od koga može lepo da se živi pod uslovom da se radi na najbolji način.

MPS2022 GBaneri

Sagovornik: Nikola Lončar, Belegiš

Prethodni tekstPrecizna poljoprivreda pravi uštede
Sledeći tekstAgro Belgrade 2022 od 27-29. januara na Beogradskom sajmu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime