Suša pogodila kukuruz, šta će biti sa sojom i suncokretom?

0
772
soja i sunokret

Agroekonomista Žarko Galetin upozorava da će kukuruz, soja i suncokret najverovatnije podbaciti sa rodom zbog nedostatka vlage i visokih temperatura. Što se tiče pšenice, sporazum koji su sklopile Moskva i Kijev o slobodnom izvozu imaće uticaj i na cenu pšenice kod nas.

Adama Asorbital 1120x180

Prema merenjima meteoroških stanica koje su postavljene u kukuruzu, u poslednjih mesec dana smo imali više od 20 tropskih dana, sa temperaturama preko 30 stepeni. Agroekonomista Žarko Galetin kaže da se boji da ćemo imati loše prinose kukuruza, soje i suncokreta. Prema njegovim procenama imaćemo dovoljno da zadovoljimo domaće potrebe, ali mali izvozni potencijal.

Soji je preko potrebna kiša, jer se nalazi u fazi formiranja mahune i nalivanja zrna. Slika na terenu je različita, ali je sada već izvesno, posebno na peskovitom zemljištu, da će se skratiti period vegetacije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako Galetin naglašava, najotporniji na sušu je suncokret, te da se očekuje rod od oko tri tone po hektaru i ukupan prinos od oko 700.000 tona, što je dobar rezultat. Međutim, soja i kukuruz će značajno podbaciti.

PROČITAJTE I...  KWS INITIO – Inovativan tretman semena

Što se tiče sporazuma Kijeva i Moskve o deblokadi izvoza žitarica, agroekonomista Milan Prostran kaže za Danas da će imati uticaja na cenu pšenice kod nas. On je podsetio da je cena od 400 dolara po toni nezabeležena u istoriji, međutim, već na prvi pomen ovog sporazuma, cena je pala na 360 dolara po toni. Prostran je podsetio da je Ukrajina najveći proizvođač suncokreta i suncokretovog ulja na svetu, ali da ova žitarica nigde nije spomenuta.

Adama Tomigan XL 1120x180

Izvor: Nova / Danas / RTV

Prethodni tekstBorba protiv suše: Kako sačuvati povrće i voćke u vrtu bez navodnjavanja
Sledeći tekstPoljoprivredni penzioneri na selu: Život ispod granice siromaštva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime