Savremena proizvodnja jabuka u Novom Slankamenu

0
1671
Agrosaveti - Savremena proizvodnja jabuka Novi Slankamen 02

Proizvodnja jabuka – ljubav na prvi pogled

Jovo Pupovac iz Novog Slankamena višedecenijski je povrtar i voćar. Dok povrtarstvo, koje mahom počiva na plasteničkoj proizvodnji paprike, polako smanjuje, sa voćarstvom je potpuno druga priča. Možemo reći da je naš domaćin istinski zaljubljenik u proizvodnju jabuka. Jedan stariji zasad, pre dve godine dopunio je mlađim, i kojem namerava da se potpuno posveti do god bude mogao.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Novi zasad, koji zauzima 1,5 hektar ili 2 jutra kako to Sremci kažu, zasadio je pre dve godine i zadovoljan je kako napreduje i kako se sadnice razvijaju. Stavio je protivgradnu mrežu i obezbedio sistem za navodnjavanje. U novom zasadu ima samo dve sorte jabuka, zlatni delišes i ajdared, koje spadaju u stare sorte koje su još uvek aktuelne, dobro se prodaju i imaju dobre prinose, a i lako se održavaju. U zakupu ima oko jutar i po i ovaj deo obuhvata zasade ajdared, jonagold, mucu, greni smit međutim to je stariji zasad i tu se suočava sa problemima koje izazivaju grad i druge vremenske nepogode. Planira da vremenom napusti proizvodnju u ovom starom delu i u potpunosti se posveti novom.

PROČITAJTE I...  Uzgoj crne zove i ostalog voća u Horgošu

Dva potpuno različita voćnjaka jabuka, i geografski i prema starosti, dobar su povod bili da sa našim domaćinom porazgovaramo o tome, i da napravimo paralelu, kako se zapravo odrazilo sve to na prinose i oboljevanje jabuka u ovoj poljoprivrednoj godini.

Adama Sultan 1120x180

Bez primene moderne tehnologije, nema prinosa

Od kada se doselio u Slankamen Jovo kaže da je poželeo da proizvodi jabuke, nije mnogo trebalo da ga komšije i prijatelji upute u proizvodnju, a kako uživa i u njihovom svakodnevnom konzumiranju, „kao za sebe“ se vodio i u pogledu proizvodnje. Ipak se mnogo, kaže, i ta proizvodnja promenila od dana kada je sa njom počeo, pa do danas.

„Bilo je manje zasada jabuka, to su sada sve stariji voćnjaci, nije bilo sistema za navodnjavanje, nije bilo protivgradne mreže, verovatno nije bilo ni toliko vremenskih nepogoda, možda je bilo i više kiše. Zadnjih godina je dosta velika suša i jedino ovako, sa protivgradnim mrežama i sistemom za navodnjavanje, se može postići dobar prinos i kvalitet proizvoda“ – kaže naš domaćin.

Aneri Galenika 1120x185px

Primena zaštite važna za dobru jabuku

Kada je reč o proizvodnji jabuka Jovo pomno prati izmene dozvoljenih i nedozvoljenih pesticida i insekticida koji se često menjaju. Jabuka je kultura koja se najviše prska. To iziskuje dobru informisanost, i pravovremenu primena.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja domaće rakije u selu Guberevac

Ovaj voćnjak, kaže naš domaćin, da bi se podigao iziskivao je dosta sredstava i dosta predanog rada i pametnog ulaganja. U voćnjak je uložio 30 hiljada evra ali i puno rada i truda. Pred samu sadnju stavio je dosta stajnjaka tako da sada manje koristi đubriva, samo povremeno prihranjuje. Svake treće godine iznosi ponovo stajnjak i na taj način smanjuje količinu veštačkih đubriva koje zasadi iziskuju.

Iako predano radi na proizvodnji jabuka, prateći sve standarde i tehnologije, Jovo kaže da je ova godina bila izazovna za to voće od početka. Ostalo je zdravo, što je najbitnije, ali borba je bila velika.

Dok povrće završava na novosadskom Kvantašu, jabuke Jove Pupovca izvoze se za Rusiju, prve ovogodišnje su već otišle. Međutim, dugoročno gledano, s obzirom da je reč o mladom voćnjaku, naš domaćin je optimista kada je reč o prinosu.

I dok mlad zasad jabuka Jove Pupovca još sazreva, domaćin se raduje godinama koje dolaze. Tu okuplja i porodicu u želji da zaista, do poslednjeg dana, u ovu ljubav uloži sve što može.

PROČITAJTE I...  Malinari zakazali protest za 14. decembar

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja krompira u Lukinom Selu
Sledeći tekstPoložen kamen temeljac za pogon “Naš med”

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime