Uzgoj jabuka u Vršcu

0
1729
Agrosaveti - Uzgoj jabuka u Vršcu 05

Iako je završio stočarski smer na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, svih ovih godina, naš domaćin Bogica Vukan iz Vršca, nije radio u struci već se posvetio proizvodnji i prodaji jabuka, šljiva i krušaka.

Adama Maganic 1120x180

Bavio se Vukan proteklih godina i ratarstvom i povrtarstvom ali je, kako kaže na početku našeg razgovora, pre 8 godina odlučio da kupi voćnjak i oproba se u proizvodnji jabuka. Nije mu, kaže, bilo lako s obzirom na to da se oslanjao isključivo na sopstvene resurse.

Oslanjanje isključivo na sopstvene resurse

Pre 8 godina kada se odlučio na taj korak, u Južnom Banatu vršena je komasacija zemljišta, te je i imanje koje je kupio podleglo toj meri. S obzirom na to da nije bio u mogućnosti tada da registruje zemljište, a od države nije dobio nikakvu pomoć, Bogica kaže da je na godišnjem nivou, zbog obaveznog osiguranja, bio na gubitku oko hiljadu evra.

MPS baneri II

Puno je truda, znanja i novca morao da uloži da bi njegov voćnjak danas izgledao ovako. Prve sadnice kupio je, kako ističe, od proverenih proizvođača, jer nije želeo da dovede u rizik proizvodnju nekvalitetnim stablima. Kaže da je često konsultovao stručnu literaturu i koliko su mu to sredstva dozvoljavala kupovao sadnicu po sadnicu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj jabuka u selu Zaklopača

Plasman na domaćem tržištu

Ponosno ističe da su mu se ove godine grane, na bezmalo četiri hiljade stabala, savijale od bogatog roda jabuka i krušaka. Prema njegovim procenama, do polovine novembra , sav ovogodišnji rod biće mu skladišten u mini hladnjači.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Uzgoj jabuka u Vršcu 03

Ovaj poznati vršački proizvođač jabuka, kaže da mu nije prioritetni cilj da proizvede isključivo jabuke ekstra kvaliteta, s obzirom na to da se on opredelio isključivo za prodaju na domaćem tržištu. Redovno osluškuje potrebe svojih kupaca na lokalnoj pijaci u Vršcu. Velika je konkurencija na tržištu ali je uspeo, kako nam je rekao Bogica, kvalitetom da se nametne na domaćim pijacama, a trudi se da i cene prilagodi svojim stalnim mušterijama.

Teški dani za male proizvođače

U zavisnosti od sorti i kvaliteta voća, cene se kreću u intervalu od 30 do 100 dinara i variraju iz godine u godinu. Česte oscilacije u prinosima ali i ceni, nanose štetu domaćim jabučarima, nezadovoljno dodaje naš sagovornik. Svestan je da su prepušteni tržišnoj utakmici ali smatra da bi država trebala više da favorizuje domaće proizvode i ne dozvoli prekomerni uvoz jabuka u godinama kada su prinosi i kvalitet kod nas slabiji.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Iako sama proizvodnja jabuka nije komplikovana, neophodno je da budete „potkovani“ znanjem, nastavlja priču o dosadašnjim iskustvima u proizvodnji i zaključuje da je bolje učiti se iz tuđih nego iz sopstvenih grešaka.

PROČITAJTE I...  Zbog gljivica zaustavljen izvoz breskvi u Rusiju

Agrosaveti - Uzgoj jabuka u Vršcu 04

Kaže da je imao sreće da se svih ovih godina nije često susretao sa bolestima u voćnjaku. Uz pomoć svog tasta i prijatelja, tokom godine strogo vodi računa o svim neophodnim radovima, od đubrenja, rezidbe, freziranja preko prskanja do navodnjavanja. Bogica kaže da su ih ove, ali i prethodnih godina, kiše zaobilazile te su prinuđeni na konstantno, gotovo svakodnevno zalivanje sadnica.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Problemi i planovi

Uprkos velikoj nezaposlenosti u državi, sve teže dolazi do obučene radne snage u danima berbe. Prethodnih godina oslanjao se na članove porodice ali i radnike iz njihovog kraja i to je jedan od faktora koji će, kako zabrinuto dodaje, bitno uticati na njegovu buduću proizvodnju.

Agrosaveti - Uzgoj jabuka u Vršcu 01

Bogica kaže da je značajna sredstva morao da uloži i u kupovinu nove mehanizacije ali da je zbog učestalih krađa i nemogućnosti stalnog nadzora imanja, prinuđen da se snalazi i na druge načine. Što, kako dodaje, nije nimalo lako, naročito malim proizvođačima. A takvih je, kako dodaje, u Banatu sve manje.

Adama Forapro 1120x180

Počeli su, kaže da niču mega zasadi, sa po 10 i više hektara, koji će, ukoliko se taj trend nastavi, prema njegovom mišljenju, vremenom „ugušiti“ male proizvođače poput njega i njegovih komšija.

PROČITAJTE I...  Savremena proizvodnja jabuka u Novom Slankamenu

Nedostatak adekvatne radne snage ali i činjenica da su mu deca zaposlena u vršačkim kompanijama, zamrzle su njegove želje i ambicije za povećanjem broja sadnica. Kako kaže Bogica, iako je voće koje proizvodi slatko i puno slasti, zahvaljujući i rojevima pčela koje je uključio u svoju proizvodnju, svakodnevica današnjih voćara je prilično gorka i mukotrpna ali se nada boljim danima.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstSavetovanje – Rezistentni korovi i tolerantni usevi na herbicide
Sledeći tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u selu Kamendol

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime