O tome koliko je uzgoj grožđa i proizvodnja dobrog starog vina danas isplativa u Srbiji i u krajnjem slučaju, slična ili ne onoj kojom su se bavili proizvođači pre polovine veka, popričali smo sa Slobodanom Todorovićem iz Sićeva.
U ovom kraju, koji ne ostavlja mnogo mogućnosti ljubiteljima poljoprivrede, Slobodan je našao ipak načina da, ne samo nastavi porodičnu proizvodnju grožđa, već i da je dalje proširi na proizvodnju vina. Plakete, nagrade i priznanja iz godine u godinu, svedoče da je reč o kvalitetnoj proizvodnji. Nas je međutim zanimalo, koliko rada, ulaganja i odricanja iziskuje sve to i kako je počelo?
Na oko dva hektara vinograda, Slobodan gaji nekoliko sorti grožđa koje su se tokom godina izdvojile. Pre svega tu su naše stare sorte grožđa – župljanka i smederevka, a od novijih sorti prisutne su sovinjon beli i rizling.
Prošla godina za grožđe bila odlična
Prošla godina za grožđe bila je odlična, kaže naš domaćin. Ova je, kao što je to slučaj i sa drugim poljoprivrednim kulturama, veoma teška i grožđe pati zbog mraza i promenljivih vremenskih prilika.
Ono što je specifično međutim, za ovaj kraj jeste to da se malo koje površine vinograda nalaze na istom mestu. Dobra strana toga je, što usled grada, nikada ne strada ceo rod, a loša, teška obrada svega toga.
Prosek roda u Slobodanovim vinogradima je oko 20 tona grožđa. Ove godine će nažalost zbog vremenskih prilika, taj rod biti znatno umanjen. Ali to ne znači da će se odustati od kvaliteta vina koje proizvodi, uverava naš domaćin, jer zbog toga još uvek i uživa u ovom poslu.
Tajna dobrog vina
Na kraju, kada se sve sabere i oduzme, Slobodan i njegova supruga uživaju u ovom poslu uz sve poteškoće koje more i većinu drugih proizvođača. Sa vremenom se nekako nosi, fizički takođe postižu sve, ali Slobodan kaže da bi jedino i mnogo sve bilo lakše i za njega i za nove potencijalne poizvođače vina iz ovog kraja, ukoliko bi se našlo vremena i sredstava za komasaciju.
Proizvodi i crno i belo kvalitetno vino, ali nije mogao da nam kaže koje mu je draže. Ono što je preporučio međutim jeste, da svako da šansu čaši dobrog vina, jer će tako obradovati i telo i dušu. To je ujedno bio i odgovor našeg proizvođača na pitanje: Koja je tajna dobrog vina.
Opširnije pogledati u prilogu.