Smederevski vinograd

0
565
Agrosaveti---Smedervski-vinograd---01

Na samo nekoliko kilometara od centra Smedereva, na padinama predela koji zovu Plavinac sa prelepim pogledom na plavi Dunav, nalazi se vinograd istoimene vinarije. Naziv potiče od mnogobrojnih vinograda koji su se nekada prostirali ovim mestom. Grožđe se prskalo plavim kamenom, pa se čitav predeo plavio. Otud i naziv, objašnjava nam vlasnik vinarije Plavinac, Radoslav Radojević. Vinarija je osnovana 2011. godine, kada su posađeni i prvi čokoti.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

“2011. godine smo počeli da ulažemo u vinograd. Kupili oko 15 hektara zemlje, 12 je već pod vinogradima, od toga 7 u punom rodu. Trenutno proizvodimo oko 35 000 litara vina.” – kaže naš domaćin, Radolsav Radojević.

Agrosaveti---Smedervski-vinograd---02

Kao što smo rekli, naši domaćini su razvijali svoj vinograd, a nisu želeli da od drugih kupuju grožđe, te se na rod i prva vina, strpljivo čekalo. A kada su birali sorte, vodili su se tržištem, jer je želja zadovoljiti prohteve kupaca. U vinogradima se mogu naći Šardone, Sovinjon Blan, Kaberne, Merlo, a ima i sorte Marselan koja i nije toliko rasprostranjena kod nas. Osim toga, naši domaćini su želeli da doprinesu i očuvanju smederevke, te na tome vredno rade.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

“Smederevka je autohtona sorta i mi sada radimo nešto što drugi nisu smeli. Naime, radimo na selekciji sadnica, kako bismo izbacili loše klonove, kako bismo imali čist zasad tih kvalitetnih klonova.” – objašnjava Radoslav.

PROČITAJTE I...  Proizvodimo sve bolja vina

Agrosaveti---Smedervski-vinograd---03

SAMO DVA BRODA NAM JE DOVOLJNO

Kroz razgovor sa našim domaćinom, osvrnuli smo se i na ovu godinu koju on ocenjuje kao relativno dobru, u zavisnosti od sorte. Prvi deo proizvodne sezone bio je izrazito kišan, dok je drugi deo bio bukvalno bez padavina.

CUSTODIA--1120x180

“Iz tog razloga kažem da je sezona relativno uspešna. Neke sorte grožđa su ovu sezonu jako dobro ponele, kao što je to Šardone, Sovinjon Kaberne, Marselan, dok su recimo Merlo i Sovinjon Blan podbacili.”

Agrosaveti---Smedervski-vinograd---04

Uprkos tome, biće od ove berbe kvalitetnog vina, dodaje Radojević. Inače, u toku je izgradnja veće vinarije, podruma i degustacionog prostora koji će biti među većima u Srbiji. Uz besprekoran pogled na Dunav i Vojvodinu, vinarija će imati pristup sa glavnog, kao i sporednog puta. Vinarstvo svakako ide uz turizam, a ovaj deo naše zemlje zaista ima šta da ponudi. Na žalost, turistički brodovi koji plove Dunavom, i koji su puni turista, ne svraćaju u Smederevo.

“Ovom rekom dnevno prođu najmanje dva broda, a nama samo toliko i treba. Dva broda, ništa više, da svrate u Smederevo. Međutim, ovoliki grad nema dok gde bi taj brod mogao da pristane, što je velika šteta.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Irig ponovo sremska prestonica vina

U nadi da će se to možda jednog dana promeniti, naši domaćini vredno rade na ostvarivanju svojih planova, a to je proizvodnja vina kapaciteta čak do pola miliona litara.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime