Gajenje vinove loze, porodična vinarija i iskustvo u osvajanju tržišta

0
107

Atar sela Krvije, udaljen je 8 kilometara od Petrovca na Mlavi i prostire se na 905 hektara, sa ukupno 150 domaćinstava. Jedno od njih pripada porodici Popović, koja je sasvim slučajno krenula putem vinarstva i vinogradarstva. Vinogradi se nalaze na severnoj ekspoziciji sa pogledom na jug, i njihova ukupna površina iznosi oko 3 hektara. Zastupljne sorte su: Kaberne Suvinjon, Merlo i Peti Verdo, koje spada u veoma retke sorte. Vinograd je podignut 2008. godine, sasvim slučajno, na nagovor porodičnog prijatelja, što se godinama kasnije pokazalo kao odličan izbor.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ova mala porodična vinarija godišnje proizvede oko 15.000 litara vina uz mogućnost povećavanja kapaciteta kako se budu širili i zasadi. Naš sagovornik kaže da nikada nije kupovao grožđe sa tuđih plantaža, već da je svaki grozd u flaši sa njegovih parcela. Tržište je zahtevno, dosta domaćinstava se poslednjih godina bavi proizovodnjom vina i nije ni malo lako osvojiti ga.

Ključ za dobar plasman vina

Braničevski kraj i njegovo vinogorje nije reon sa prepoznatljivom vinarskom tradicijom, i tek od nedavno je počela njegova ekspanzija u pravcu proizvodnje dobrih vina. S tim u vezi, bilo je mnogo zahtevnije izboriti svoje mesto među poznatim vinima sa Fruške gore ili aleksandrovačke župe.

Adama Sultan 1120x180

Vino se najviše prodaje na beogradskom tržištu, kaže naš sagovornik i dodaje da je ključ dobrog plasmana pored kvaliteta i kvantiteta, i veličina samog tržišta, jer je osnov svega broj stanovnika, tačnije potražnja. U uslovima pandemije nije bilo drugog rešenja osim da se pokuca na vrata potrošača, ističe Aleksa.

PROČITAJTE I...  U Erdeviku prva srpska koralna vina

Vinski susreti i manifestacije obavezne za dobar posao

Vinarija „Popović“ dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Vinski susreti i manifestacije poput „Etno sajma hrane i pića“, pravo su mesto da svaki vinar vidi gde je u odnosu na konkurenciju.

galenika psenica LG 1120x185px

Aleksa ističe da vinarstvo i vinogradarstvo nije posao samo za jednu generaciju, već i za onu narednu koja dolazi i nasleđuje ceo posao, jer samo na taj način može dugo da se opstane. Bez porodične sloge i mladih naslednika ništa od ovoga ne bi bilo sprovedeno u delo. Aleksa ima sina i ćerku koji su uključeni u posao i svako ima svoju oblast za koju je zadužen u vinariji.

Za kraj našeg druženja  Aleksa kaže da je u planu da se u vinogradu nađe i jedna bela sorta, po mogućstvu autohtona koja će obogatiti ponudu. Zasadi vinove loze će se proširivati, a na mladim naslednicima ostaje da nastave stazom koju je zacrtao njihov otac.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Aleksa Popović, selo Krvije

Prethodni tekstAktuelna zaštita BRESKVE i NEKTARINE od vaši i bolesti
Sledeći tekstKada se uzgoj povrća i voća na hidroponiji isplati

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime