Voćarska proizvodnja u Bačkoj Topoli

0
1535
Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Bačkoj Topoli 03

U ravničarskom delu Vojvodine kakav je oko Bačke Topole sve je više poljoprivrednika koji sa ratarstva prelaze na voćarstvo, a pri izboru voćne vrste većina bira koštičavo voće. Tako je pre 8 godina i Igor Šipovac, dugogodišnji ratar, rešio da se oproba u proizvodnji višnje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Bačkoj Topoli 04

Nikada se kaže nije pokajao, jer su rezultati ispratili investirano. Ovogodišnji prinosi su bili dobri, kvalitet takođe, a i cena je bila zadovoljavajuća. Čini se da je sve prošlo bez problema, međutim, nedostatak adekvatne radne snage je i ove sezone mučio je tamošnje voćare. Jedino rešenje Igor vidi u mehanizovanoj berbi.

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Bačkoj Topoli 05

Osim nedostatka radnika i suša je ove godine mogla da prouzrokuje velike štete, pa naš sagovornik planira da podigne i sistem za navodnjavanje, bez kojeg, kako kaže, ne sme da dočeka narednu godinu.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Bačkoj Topoli 06

Dobro iskustvo u voćarstvu ohrabrilo je Igora da prošle godine podigne još jedan voćnjak, ovoga puta reč je o šljivi stenlej na 1,20 hektara guste sadnje, tačnije 1200 sadnica na razmaku 4,5×2. Prvi rod očekuje naredne godine. Ali kada je reč o voćarstvu, tu se neće zaustaviti.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kajsija u selu Zaklopača

Ratarstva se ne odriče

Uprkos svim ovim planovima ratarstvo je nešto što svakako tradicionalno prati Igorovo gazdinstvo. On obrađuje 50-ak hektara na kojima seje pšenicu, ječam, kukuruz i suncokret. Iako je možda rano za prognoze, ova godina ne obećava mnogo. Prinosi pšenice su bili daleko manji od prošlogodišnjih, pa se u skladištima čeka neka bolja cena. Ni trenutno stanje u ataru, kada je kukuruz u pitanju, ne ohrabruje poljoprivrednike iz Bačke Topole. Razlog za to je, naravno, suša.

galenika pylon 1120x85

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Bačkoj Topoli 02

Međutim, jedna loša godina ne obeshrabruje nikog, posebno kada se kao Igor ne bavite samo jednom poljoprivrednom granom. Iz dosadašnjeg iskustva naučio je da je ipak voćarstvo grana u koju valja ulagati, jer je reč o dugogodišnjoj investiciji. Zato naš sagovornik poziva mlade da se opredele za neko voće i da rade, posebno oni koji imaju manje zemlje.

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Bačkoj Topoli 01

Sve to svakako treba da prate i podsticaji od strane drževe i raznih fondova, pa je Igor za sadni materijal dobio povrat od 50%, a to je okarakterisao kao vetar u leđa.

PROČITAJTE I...  Ferero u Srbiji ima dugoročne planove

Igor ima troje dece i kako kaže to mu daje posebnu motivaciju da radi, planira i realizuje.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Jošanica
Sledeći tekstPotencijali izvoza junećeg mesa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime