Farma krava i proizvodnja mleka u selu Jošanica

0
2238
Agrosaveti - Farma krava u selu Jošanica 08

U smiraj još jednog vrelog avgustovskog dana, ekipa emisije „U našem ataru“ posetila je domaćinstvo jednog od najpoznatijih stočara, Gorana Dudića, u selu Jošanica, nekada prepoznatljivom po banjskom turizmu.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Farma krava u selu Jošanica 06

Porodica Dudić na okupu, radnici obavljaju večernje radove, goveda na ispaši. Goran kaže da se njegova porodica od pamtiveka bavila nekim vidom poljoprivredne proizvodnje ali da je poslednjih decenija mlečno govedarstvo dominantno na njegovom gazdinstvu. Ali, kako nam je rezignirano dodao naš domaćin, ne još za dugo.

Mlečno govedarstvo gubi trku

„Po struci sam veterinar i radim u struci već 29 godina. Napravio sam da imam zavidnu genetiku u mlekarskoj proizvodnji. Da imam grla za 200 dana, koliko je laktacija. Kod simentalca izvlačim maksimum, preko nekih 6000 litara mleka. Međutim, kakva je cena mleka i kakav je odnos cena mleka i nafte, mislim da ćemo mlečnom govedarstvu reći doviđenja. Od mleka nema vajde. Čujem da će sada da rade neku reorganizaciju. To su trebali da rade 20 godina u nazad. Da se zna ko i šta može da radi kod nas. U brdsko planiskom predelu mlečno govedarstvo će doživeti krah. Cena mleka je, prva klasa, trenutno 32 dinara. Cena nafte je 165 dinara. Pa izvucite računicu iz toga“ – navodi Goran Dudić.

MPS baneri II

Agrosaveti - Farma krava u selu Jošanica 07

Ali nije uvek sa toliko pesimizma pristupao toj proizvodnji. Nekada je imao 30 muznih krava simentalske rase, sa godišnjom proizvodnjom od oko 120 hiljada litara mleka vrhunskog kvaliteta, što je bio i razlog za kupovinu zemlje. Trenutno njegova porodica obrađuje 50 hektara zemlje. Smatra da je najavljena rejonizacija poljoprivredne proizvodnje zakasnela mera i da će staviti katanac na mnoge govedarske farme u Srbiji.

PROČITAJTE I...  Generacijska proizvodnja sira u Čurugu

Agrosaveti - Farma krava u selu Jošanica 05

„Država je digla ruke od seljaka. Mi u brdsko planinskim krajevima sa usitnjenim parcelama i bez pristupa GMO soji ne možemo da pariramo Evropi. Od mlečnog govedarstva vajde neće biti sigurno“ – objašnjava Goran.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zaokret ka tovnom govedarstvu

Navedeni razlozi nagnali su njega i kolegu da se posvete tovnom govedarstvu. Pioniri su u proizvodnji britanske rase goveda hereford u jugoistočnoj Srbiji. Nadaju se profitabilnijoj proizvodnji.

Agrosaveti - Farma krava u selu Jošanica 03

„Manje je ulaganje. Mnogo je zapuštene zamlje, zapuštenih pašnjaka. Pionirski je to poduhvat. Kolega i ja imamo nekih 44 grla. Hereford je englesko-američka rasa. Kod nas ga ima dosta u Vojvodini. Od njih smo i uzeli zapat i krećemo da radimo to na ovoj teritoriji. Tu j mnogo manja dobit, ali je manje i ulaganje“ – ističe Goran.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

I ovčarstvo na gazdinstvu

Neće dići, kaže Goran, ruke ni od ovčarske proizvodnje, u kojoj je iole bolja situacija.

„Trenutno sam prešao na ovčarstvo. Imam 70 virtemberga. Ima dve godine kako se bavim tim. Oko dva puta godišnje jagnjenja. Postižem lepe rezultate sa tim ovcama. Imam zavidnu genetiku i tu. Nije mi to nova stvar. Koliko god da je subvencija, ima koristi jer je mnogo manji utirošak hrane – podvlači Goran.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Farma krava u selu Jošanica 02

Za sve ove godine nijednom se, kaže, nije obraćao državi za pomoć ali su mu saveti prijatelja iz Poljoprivredne stručne službe u Knjaževcu dobrodošli.

PROČITAJTE I...  Kako napraviti savršenu silažu

Goran ima troje dece, od kojih su mu stariji sin i ćerka završili Elektrotehnički fakultet i rade u struci. Nada se da će najmlađi sin ostati na imanju i nastaviti višedecenijsku stočarsku proizvodnju, a on će do tada uložiti sav napor da proizvodnju hereford grla podigne na zavidni nivo jer, kako se slikovito izrazio, ta rasa goveda biće „Mercedes u tovnom govedarstvu“ u godinama koje slede.

Adama Forapro 1120x180

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstŠećerna repa čeka na njivama, jer nema kamiona
Sledeći tekstVoćarska proizvodnja u Bačkoj Topoli

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime