Potencijali izvoza junećeg mesa

0
914
Agrosaveti - Kako povećati broj grla 06

Iako još nije u većem obimu počeo izvoz junećeg mesa u Tursku, Rusiju i Kinu, cena žive vage junadi u Srbiji se kreće oko 2,40 evra za kilogram. Potražnja za junećim mesom raste u čitavom svetu, međutim Srbija za sada ne raspolaže zavidnim brojem grla kako bismo bili ozbiljan izvoznik ovog mesa. Upravo je o tome bilo reči na savetovanju održanom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, koje je organizovao Fakultet i udruženje tovljača Agroprofit.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Kako povećati broj grla 05

„I da ne bude izvoza u sve ove zemlje, neka bude samo u Tursku, mi smo već u problemu. Turska hoće da kupi 30 000 grla, mi to nemamo, mi imamo jedva 12 000“, kaže Čedomir Keco iz udruženja Agroprofit.

Kako povećati broj grla?

Povećati broj grla nije ni malo lak zadatak, ali postoji nekoliko koraka koji se moraju što hitnije napraviti kako bismo održali, a kasnije i povećali broj junadi, kaže naš sagovornik.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Agrosaveti - Kako povećati broj grla 03

„Prvo moramo zabraniti da se kolju ženska grla. Zatim se mora prema postojećim odgajivačima ispoštovati sve ono što je obećano. Isplaćivati subvencije i premije za podsticaje, kao i premije za tov koje su kasnile gotovo godinu dana. Takođe moramo omogućiti i uslužni tov, obezbediti uvoz radi izvoza za poznatog kupca.Moramo privući kupce koji će kupovati našu telad od 250 do 300 kilograma po ceni od 4 evra“ – napominje Keco.

PROČITAJTE I...  Mladi u stočarstvu: Drži muzne krave, bavi se tovom Aberdin Angus junadi

Sprega nauke, struke, proizvođača i vlasti

Na savetovanju je istaknuto i to da sve resorne službe moraju da budu u sprezi i sa proizvođačima kako bi zajednički rešavali probleme koji nastaju u praksi.

Agrosaveti - Kako povećati broj grla 01

„Ne smemo da budemo samo tovljači goveda već moramo da budemo i proizvođači kvalitetnih priplodnih grla. To je veoma drug proces i da bi se postigao željeni rezultat mora da postoji sprega nauke, struke i vlasti. Svaki pravilnik, svaki zakon koji se donosi mora da bude u konsultaciji sa strukom i naukom. Naravno, uvek se mora čuti i mišljenje poljoprivrednih proizvođača jer su oni ti koji najbolje znaju konkretne probleme. Sprega svih činilaca mora da postoji da bi tovno govedarstvo u Srbiji moglo da bude uspešno“ – kaže Snežana Trivunović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Osim toga, iz udruženja Agroprofit ističu i to da je neophodno izmeniti i Pravilnik o podsticajima za tov koji obavezuje korisnike da imaju najmanje 5 grla, već da bude dovoljno da stočar ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i da želi da se bavi tovom junadi.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kravljeg sira u Podvisu

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstVoćarska proizvodnja u Bačkoj Topoli
Sledeći tekstSušenje i plasman jabuka i paradajza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime