Evropska konferencija o plasmanu voća Eurofruit 2017

0
599
Agrosaveti - Eurofruit 2017 03

Vodeći igraču u proizvodnji voća i povrća u jugoistočnoj Evropi, stručnjaci za maloprodaju, marketing, investicije, uvoz, izvoz i usaglašenost okupili su se na drugom po redu Eurofruit forumu u Beogradu. Tržišni trendovi, nove tržišne prilike, nove tehnologije i promena u potrošačkoj potražnji samo su neke od tema koje su privlačile pažnju tokom dvodnevnih izlaganja i diskusija učesnika i posetilaca. Konkretnije gledano ovaj događaj umrežavanja podrazumevao je jednodnevnu konferenciju i dan studijskih poseta čime je, još jednom proizvođačima i kompanijama u voćarstvu pružen jedinstveni pregled tržišta voća i povrća iz perspektive dobavljača i kupaca u jugoistočnoj Evropi. Fokus je svakako bio i na potencijalima za rast izvoza svežih proizvoda u regionu kao i povećanje prodaje uvezenih proizvoda na svojim rastućim, potrošačkim tržištima.

Adama Maganic 1120x180

„Vrativši se u Beograd po drugi put uspeli smo da zainteresujemo i privučemo više od 100 učesnika iz 16 zemalja. Svi oni su veoma zainteresovani da čuju sve novine, trendove i mogućnosti rešavanja problematike koja postoji u sektoru proizvodnje i plasiranja svežeg voća i povrća. Zaista je sve više proizvođača, distributera, uvoznika, izvoznika i kompanija, ne samo u Srbiji već i u okolnim zemljama jugoistočne Evrope, mnoge od njih teže izvozu i izlasku van svog, domaćeg tržišta. Rusija nesporno dominira kao tržište koje poslednjih godina najviše uvozi voće ali ovde smo da bi predstavili mogućnosti ostalih tržišta, poput holandskog, nemačkog ili tržišta Velike Britanije. Verujem da njihov potencijal još nije u potpunosti istražen tako da ova dva dana ostavljaju dosta prostora i tema o kojima jedva čekamo da razgovaramo.“ – saznali smo od  direktora „Europe Fruitnet Media International“, Majka Novlesa.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kajsija u selu Zaklopača

Vodeći svetski stručnjaci za sveže voće i povrće ukazali su na trenutno važne aspekte poslovanja uključujući i promenu uloga koje kupci i uvoznici super marketa sada igraju, kao i sve veću potražnju za sertifikacijom u različitim oblastima poput bezbednosti hrane, održivosti i društvene odgovornosti. Na sve to nadovezuje se i trenutni uticaj ključnih trendova kao što su organska hrana, zdravlje i praktičnost.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti - Eurofruit 2017 01

„Kada govorimo o trendovima u voćarskoj proizvodnji njih je trenutno dosta jer trend može biti i ono kako doživljavamo voće, zatim povećana potražnja za organskim proizvodima ali i opremljenost proizvođača i praćenje tehnologija; to su svakako trendovi koji se moraju pratiti jer u suprotnom nećete biti konkurentni na tržištu. Bezbednost proizvoda, higijenski uslovi i protokoli, socijalne komponente sve morate zadovoljiti. S druge strane gledano trendovi su i inovacije u smislu da proizvođači, pojedinci ili kompanije inspirišu jedni druge kada je proizvodnja u pitanju. U svom predavanju naveo sam primer sve veće ponude već iseckanog i spakovanog voća spremnog za konzumiranje, poput kriški jabuka sa cimetom koje su apsolutni trend. U jednom pakovanju one trenutno zadovoljavaju i kvalitet i ukus i brzinu korišćenja koja se sve više nameće kao uslov, tako da ako me pitate šta je trenutno najaktuelnije, odnosno kako da budete konkurentni na novim tržištima, a da se ne misli samo na standarde koji su već propisani, mogu vam reći samo jedno – sve što je lepo, zdravo, upakovano i ulepšava i olakšava svakodnevicu krajnjem korisniku biće vidljivo na tržištu.“ ističe Piet Šotel iz „Fruit Consultancy Europe“.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda Srbije: Između šupljih priča i velikih očekivanja

Prezentacija i podaci koji su izazvali veliku pažnju bili su podaci Julke Toskić iz agencije „AgroBrand“ koja je, osim na važnosti marketinga i brendiranja proizvoda u voćarstvu, skrenula pažnju i na moguće scenarije u slučaju ukidanja sankcija Rusije prema Evropskoj uniji, ali za domaće proizvođače jabuka koji za rusko tržište trenutno izvoze čak 94% jabuka iz Srbije.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Eurofruit 2017 02

Jedno od ključnih pitanja na koja su se tokom Konferencije iščekivali odgovori bilo je i pitanje kako kompanije koje proizvode sveže proizvode u jugoistočnoj Evropi mogu privući institucionalne investitore u ono što nastavlja da bude promenljivo međunarodno poslovanje.

Poruka ovogodišnje Eurofruit konferencije bila je da su kvalitet, udruživanje i organizovanost, bez obzira u kom delu sveta se proizvođači voća i povrća nalazili, ključni za svaki uspeh, mali i veliki. Na tom putu učesnici su takođe imali prilike da se upoznaju i sa novim modelima za praćenje kvaliteta svežih proizvoda u maloprodaji, sa gledišta potrošača novim načinima borbe protiv prevara u ishrani, određivanjem autentičnosti i porekla proizvoda ali i sa najaktuelnijim načinima kako zadovoljiti standarde sertifikacije koji se traže na međunarodnim tržištima.

Krompir 1120x180

Opširnije pogledati u prilogu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kruške u južnom Banatu

Prethodni tekstVoćarsko vinogradarska proizvodnja u selu Suvodol
Sledeći tekstSkup ratara u Bečeju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime