Trešnja: Voćka koja hrani dušu i telo

0
296
tresnja drvo plod
Foto: Pixabay

Trešnja je jedna od omiljenih voćki širom sveta. Cvetanje trešnje je oduvek bilo inspiracija mnogim umetnicima, a gotovo da ne postoji osoba na svetu koja ne zastane pred tom lepotom. Cvetu trešnje je posvećeno mnogo pesama, književnih dela i legendi, a čitava jedna nacija je opčinjena trešnjinim cvetom. Plodu trešnje raduju se sve generacije, od najmlađih do najstarijih, a o značaju ove voćke najbolje govori njena zastupljenost u voćarskoj proizvodnji u svetu. 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Trešnjin cvet jedan je od simbola Japana. Svake godine stanovnici ove zemlje sa nestrpljenjem očekuju pupoljke cveta trešanja, a samo cvetanje za njih predstavlja veliki događaj, koji se slavi. U Japanu se smatra da cvet trešnje donosi uspeh, pa je zato običaj da cela porodica provede dan ispod nje. Pored simbola sreće, cvet trešnje predstavlja i simbol prolaznosti i čistote.

Trešnjin cvet predstavlja japanski nacionalni cvet. On je ujedno i simbol sreće, koji ima tradiciju hiljadama godina staru. Japanski umetnici, slikari, pesnici i aristokratija slavili su samo cvetanje drveta, kultivisali su ga baš zbog njegove lepote.

Adama Sultan 1120x180
cvet tresnje
Foto: Pixabay

Cvetu trešnje posvećeno mnogo pesama, književnih dela i legendi. Prema nekim procenama u Japanu ima više od milion stabala. Ono što bitno razlikuje Japance od nas, jeste to da, za razliku od nas, Japanci značaj pridaju samom cvetu trešnje, ali ne i plodu. Trešnja upravo ovih danas cveta i kod nas.

PROČITAJTE I...  Prolećni mraz već oštetio voće

Za naše zdravlje, plod trešnje ima posebnu vrednost zbog svog bogatstva antioksidantima. Svoju popularnost stekla je u Rimsko doba. Naime, rimski vojnici su je konzumirali verujući da će na taj način povećati snagu i energiju. To i nije daleko od istine, s obzirom da ova voćka obiluje vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C i K mineralima kalcijumom, gvožđem, bakrom, manganom, magnezijumom, fosforom i cinkom. Pored toga, trešnje pospešuju razvoj kolagen i time poboljšavaju izgled kože.

galenika pylon 1120x85

Moderni zasadi trešnje u ekspanziji

Naša zemlja je prošle godine izvezla oko 35.000 tona trešanja. Podizanje modernih zasada trešanja poslednjih godina je u velikoj ekspanziji. U našoj zemlji savremena tehnologija na slabo bujnim podlogama gizeli 5 i 6 primenjuje se već punih 10 godina.

Uz nove tehnologije prinos 4-6 kilograma po stablu

Nadomak Beograda, u Starim Banovcima, posetili smo jedan od prvih modernih trešnjara u Srbiji, koji se nalazi u 3. godini i prostire se na oko 8 hektara. Ove godine očekuje se rod od 4-6 kilograma po jednom stablu, što je bilo potpuno nezamislivo u starim tehnologijama proizvodnje. Priča iz ličnog iskustva da savremeni zasad trešnje rađa dobar profit ima mnogo.

PROČITAJTE I...  Jesenje PLAVO prskanje koštičavog voća: Najvažnija mera zaštite

Jedna od najvećih novina je da se na našim prostorima otvara centar za kalibriranje, selekciju, pakovanje i otkup koji će zadovoljavati najviše evropske standarde.

Za podizanje jednog savremenog zasada trešanja potrebno je veliko znanje i stučnost koje podrazumeva sve od analize zemljišta, izbora sadnog materijala, navodnjavanja, protivgradnih mreža, ishrane biljaka kao i svih drugih pomo i agro tehničkih mera.

Interesovanje za podizanje modernih  zasada povećava se svake godine. Voćari su shvatili da samo sa novim znanjima koja su u službi modernih tehnologija mogu da dobiju konkurentan proizvod koji postiže znatno višu cenu na tržištu, kako domaćem tako i inostranom tržištu.

Prethodni tekstZbog krađe pšenice, Vučić najavio kontrole državnih skladišta robnih rezervi
Sledeći tekstMladi i obrazovani: Stečeno znanje primenjujemo u svom selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime