Trešnja: Voćka koja hrani dušu i telo

0
195
tresnja drvo plod
Foto: Pixabay

Trešnja je jedna od omiljenih voćki širom sveta. Cvetanje trešnje je oduvek bilo inspiracija mnogim umetnicima, a gotovo da ne postoji osoba na svetu koja ne zastane pred tom lepotom. Cvetu trešnje je posvećeno mnogo pesama, književnih dela i legendi, a čitava jedna nacija je opčinjena trešnjinim cvetom. Plodu trešnje raduju se sve generacije, od najmlađih do najstarijih, a o značaju ove voćke najbolje govori njena zastupljenost u voćarskoj proizvodnji u svetu. 

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Trešnjin cvet jedan je od simbola Japana. Svake godine stanovnici ove zemlje sa nestrpljenjem očekuju pupoljke cveta trešanja, a samo cvetanje za njih predstavlja veliki događaj, koji se slavi. U Japanu se smatra da cvet trešnje donosi uspeh, pa je zato običaj da cela porodica provede dan ispod nje. Pored simbola sreće, cvet trešnje predstavlja i simbol prolaznosti i čistote.

Trešnjin cvet predstavlja japanski nacionalni cvet. On je ujedno i simbol sreće, koji ima tradiciju hiljadama godina staru. Japanski umetnici, slikari, pesnici i aristokratija slavili su samo cvetanje drveta, kultivisali su ga baš zbog njegove lepote.

Magnetic 1120x185px
cvet tresnje
Foto: Pixabay

Cvetu trešnje posvećeno mnogo pesama, književnih dela i legendi. Prema nekim procenama u Japanu ima više od milion stabala. Ono što bitno razlikuje Japance od nas, jeste to da, za razliku od nas, Japanci značaj pridaju samom cvetu trešnje, ali ne i plodu. Trešnja upravo ovih danas cveta i kod nas.

PROČITAJTE I...  Dunja nepravedno zapostavljena

Za naše zdravlje, plod trešnje ima posebnu vrednost zbog svog bogatstva antioksidantima. Svoju popularnost stekla je u Rimsko doba. Naime, rimski vojnici su je konzumirali verujući da će na taj način povećati snagu i energiju. To i nije daleko od istine, s obzirom da ova voćka obiluje vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C i K mineralima kalcijumom, gvožđem, bakrom, manganom, magnezijumom, fosforom i cinkom. Pored toga, trešnje pospešuju razvoj kolagen i time poboljšavaju izgled kože.

ExelGrow Adama 1120x180

Moderni zasadi trešnje u ekspanziji

Naša zemlja je prošle godine izvezla oko 35.000 tona trešanja. Podizanje modernih zasada trešanja poslednjih godina je u velikoj ekspanziji. U našoj zemlji savremena tehnologija na slabo bujnim podlogama gizeli 5 i 6 primenjuje se već punih 10 godina.

Uz nove tehnologije prinos 4-6 kilograma po stablu

Nadomak Beograda, u Starim Banovcima, posetili smo jedan od prvih modernih trešnjara u Srbiji, koji se nalazi u 3. godini i prostire se na oko 8 hektara. Ove godine očekuje se rod od 4-6 kilograma po jednom stablu, što je bilo potpuno nezamislivo u starim tehnologijama proizvodnje. Priča iz ličnog iskustva da savremeni zasad trešnje rađa dobar profit ima mnogo.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Jedna od najvećih novina je da se na našim prostorima otvara centar za kalibriranje, selekciju, pakovanje i otkup koji će zadovoljavati najviše evropske standarde.

PROČITAJTE I...  Loša godina za malinu: Ni visoka cena ne nadoknađuje pad prinosa

Za podizanje jednog savremenog zasada trešanja potrebno je veliko znanje i stučnost koje podrazumeva sve od analize zemljišta, izbora sadnog materijala, navodnjavanja, protivgradnih mreža, ishrane biljaka kao i svih drugih pomo i agro tehničkih mera.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Interesovanje za podizanje modernih  zasada povećava se svake godine. Voćari su shvatili da samo sa novim znanjima koja su u službi modernih tehnologija mogu da dobiju konkurentan proizvod koji postiže znatno višu cenu na tržištu, kako domaćem tako i inostranom tržištu.

Prethodni tekstZbog krađe pšenice, Vučić najavio kontrole državnih skladišta robnih rezervi
Sledeći tekstMladi i obrazovani: Stečeno znanje primenjujemo u svom selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime