SAVREMENI zasadi JABUKE u Južnom Banatu

0
94

Miloš Radovanović, iz Banatskog Karlovca, nema još ni 30 godina, a iza sebe ima uspešnu karijeru mladog poljoprivrednika. On se opredelio za voćarstvo, kao jednu od trenutno najprofitabilnijih grana poljoprivrede. U srcu Banata ovaj mladi domaćin je odlučio da gaji jabuke, višnje, grožđe i kruške. Njegovi zasadi su moderni i napravljeni po najsavremenijim standardima. Sve je pokriveno protivgradnom mrežom kao i sistemom kap po kap. Miloš je u posao ušao sledeći očeve stope, da bi vremenom unapređivao proizvodnju, podižući je na jedan viši nivo.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Diferencijacijom sortimenta postiglo se da period berbe bude duži, pa tako neke sorte počinju da se beru već za oko mesec dana, da bi se krajem oktobra berba polako bližila kraju.

CENA NEIZVESNA KAO I TRŽIŠTE

Rusko tržište, kao najznačajnije za naše voćare, traži isključivo prvu klasu jabuke. Trenutna situacija u svetu dovela je do izmenjenih prilika, pa samim tim i tražnja nije više na nivou kao pre par godina. U ovom trenutku ne zna se tačna otkupna cena po kilogramu, ali čim berba bude krenula znaće se za koliko će se prodavati jabuka.

Adama Sultan 1120x180

U prethodnim godinama jabuka je bila jedna od najrentabilnijih voćnih vrsta, ulaganje u nju je uvek bilo isplativo, ali u godini opštih poskupljenja situacija se znatno promenila.

PROČITAJTE I...  Sačuvajte JABUKE od truleži: Efikasno rešenje za suzbijanje skladišnih bolesti

Uprkos sistemu kap po kap, suša je donele je brojne izazove u proizvodnji, koji su se pre svega odrazili na diferencijaciju rodnih pupoljaka.

Aneri Galenika 1120x185px

Država daje veoma stimulativne subvencije za voćare, koje Miloš nije koristio, jer je davno premašio površinu , odnosno broj hektara koji mogu biti obuhvaćeni podsticajima. IPARD, sa druge strane, nije tako lako dobiti, ističe naš sagovornik.

Jabuka je voćna vrsta koja je podložna najvećem broju hemijskih tretmana. Ove godine biće ih ukupno 25.

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPoreklo KARFIOLA: Da li dolazi iz prirode ili ga je napravio čovek?
Sledeći tekstProizvodnja lipovog meda na Fruškoj Gori

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime