Suva šljiva iz Srbije trenutno tražena u čitavom svetu

0
304
Agrosaveti - Suve šljive 01

Suva šljiva iz Srbije je trenutno tražena u čitavom svetu. Od Nove godine pa do danas potražnja je ogromna, a razlog je loša sezona u Čileu i Argentini. Kako nam je rekao Dobrivoje Jovanović iz Osečine, do Nove godine cena suve šljive je bila na ivici rentabilnosti, ali početkom ove godine, cena je veća za 30-40%.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Polovinom februara, kada je sezona u Čileu i Argentini, tamo su imali loše vremenske ulove, pa nisu mogli da je suše na suncu, a imali su i loš kvalitet. Tako da je na svetskom tržištu došlo do nestašice suve šljive. Cena kod nas se do Nove godine vrtela oko 2 eura, na domaćem tržištu oko 200 dinara. Posle Nove godine je došlo do skoka od 30-40%, pričamo o šljivi bez koštice.” – kaže Jovanović.

Ipak, u trenutku pozitivnog poremećaja na tržištu, domaći proizvođači su bili pri kraju sezone. Ipak veći deo robe prodat je po nižoj ceni, dodaje Jovanović.

Coltrane 1120x180

“Niko nije mogao da zna šta će se dogoditi u Čileu i Argentini. Mi se trudimo, žurimo da je prodamo, da ne stvaramo zalihe. Kada njihov rod stigne u februaru-martu, mi smo opet u problemu. Oni je suše na suncu, pa je njihova suva šljiva jeftinija. Razlika u proizvodnji je oko 20 eurocenti po kilogramu.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Pasulja je sve manje u Srbiji

POSLEDICE HLADNOG TALASA NEMINOVNE

One količine koje su ostale na lageru sada se veoma lako plasiraju po dobroj ceni, jer sada šljivu traži čitav svet.  Prema nekim procenama do sada je prodato 90% količina, a to je dobro, jer se do novog roda neće napraviti zalihe, što je do sada često bila praksa, sve će se prodati, ističe naš sagovornik. Zato domaći proizvođači sada sa nestrpljenjem čekaju polovinu maja, kako bi jasnije sagledali posledice hladnog vremena koje su na voću neminovne.

Tekton 1068x180px

“Sad gledamo šta će biti sa novim rodom. Vreme je bilo jako loše, hladan talas je sigurno ostavio neke posledice, ali jasniju sliku ćemo imati sredinom maja, kada dođe proreda, videćemo da li će i biti nešto za proređivanje. Mraz je ona dobro podnela, ali hladnoća je potrajala, međutim, još je rano za prognoze.” – kaže Dobrivoje Jovanović iz Osečine.

Inače, izvoz sušene šljive iz Srbije je u 2020. iznosio osam miliona evra, što je 1,3 miliona evra više nego u 2019. godini, a u Privrednoj komori Srbije očekuju dalji trend rasta izvoza.

Prethodni tekstKako sprečiti izduživanje sadnica i spasiti rasad
Sledeći tekstCene teladi i tovnih bikova u porastu | Cene stoke i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime