Temerinčani prvi registrovali plantažu ORGANSKOG KIVIJA u Srbiji

0
265

Iako uzgoj egzotičnog voća u domaćim uslovima može biti nepredvidiv i zahtevan, to nije sprečilo porodice  Žunji i Silak iz Temerina, da se upuste u proizvodnju kivija. Inspirator ovog egzotičnog poslovnog poduhvata, Jožef Žunji, prve plantaže tog kineskog nacionalnog voća, video je u Mađarskoj, i poželeo je da taj model uzgoja primeni i u Srbiji. Prve godine su bile eksperimentalne. Od 2017., kada su sadnice počele da daju ozbiljniji rod, u posao su se uključile i mlađe generacije. Betina Žunji Šuranji, vlasnikova ćerka se u proizvodnju uključila pre par godina. Od nedavno je, od svog oca, preuzela rukovođenje gotovo svim segmentima te proizvodnje. Kako kaže, reč je o proizvodnji koja zahteva mnogo finansijskih ulaganja, ali i strpljenja, budući da je potrebno da prođe minimum 5 godina do prve berbe kivija.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Tehnološki postupak – korak po korak

Ovo je sedma godina od kako su iz Italije uvezli prve sadnice, i posadili ih na svom salašu u temerinskom ataru. Iako još uvek nisu postigli maksimalan rod, Betina kaže da su zadovoljni prinosima. Sa pola hektara uspeli su da uberu dve i po tone tog slatkog voća. Iako je berba obavljena neposredno pred naše snimanje, zatekli smo još po koji plod na grani. Betina nam je objasnila ceo tehnološki proces, korak po korak. Kivi zahteva vodopropustljivo zemljište, a sam koren se ne širi u dubinu zemlje, te nije preporučljiva duboka obrada, osim košenja trave. Pošto je kivi dugogodišnja biljka puzavica, potreban mu je oslonac, te su mu podigli stubove, primenjujući novozelandski tzv. G3 uzgojni sistem. Što su mu grane duže, potencijalno će biti bogatije plodovima. Betina kaže da će se od naredne godine oprobati i sa tzv. T sistemom, koji primenjuju Italijani. Prema dosadašnjim saznanjima, takvim uzgojnim oblikom se postižu manji prinosi, ali je glavna prednost ta što ne zahteva veliku radnu snagu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kivija u Mačvanskoj Mitrovici

Bez zalivnog sistema proizvodnja kivija neisplativa

Kivi je dvodoma vrsta, pa se obično na 8 ženskih stabala, sadi po jedno muško, radi oprašivanja. Od ženskih sorti najrasprostranjenija je Hayward, a od muških Tomuri, za koje su se i naši domaćini opredelili. Reč je o visokootpornim sortama, koje ne zahtevaju hemijski tretman. Za sada se nisu susretali sa bolestima te biljke, ali je veoma osetljiva na jake mrazeve i vetrove, koji mogu da nanesu štetu lišću. Bez zalivnog sistema, proizvodnja kivija bila bi nezamisliva, poručuje Betina. Ističe da su se u to i sami uverili, na oglednoj parceli, na koju svesno nisu instalirali sisteme, te im je rod podbacio. Sami plodovi su bili sitniji. Kivi se orezuje kada je biljka u mirnom stanju, i na početku vegetacije. Betina ističe da izdanci donose plodove svake druge godine, te se donji izdanci orezuju i zamenjuju gornjim. Rezidba se vrši zimi, kao kod vinove loze. U maju se formiraju prvi cvetovi, koji se oprašuju, nakon čega nastaju plodovi. Oni su okruglog ili eliptičnog oblika, maljave kore, a unutrašnjost im je zelena i mesnata.

Kalif i Mistral 1120x180

Kada je optimalno vreme za berbu kivija

Zrelost se može ispitati na više načina. Presecanjem ploda na pola, ili uz pomoć refraktometra, što se radi neposredno pred berbu, krajem oktobra. Prvi pouzdan pokazatelj zrelosti ploda su semenke, koje treba da budu potpuno crne, da bi berba mogla da počne. Procenat šećera u plodu najbolje se može utvrditi pomoću refraktometra, koji podseća na mali mikroskop. Na njega se iscedi par kapi soka, poklopi i rezultati će odmah biti vidljivi. Kivi, čiju zrelost smo, za potrebe našeg priloga, ispitali imao je više nego dovoljan procenat šećera u sebi – 16,5. Kako je navela naša sagovornica, kivi može da se bere već sa 6,5 procenata. Berba se radi ručno u kasnu jesen, pre prvih mrazeva. Vrlo je jednostavna, jer se plodovi odvajaju od peteljke i ubacuju u prilagođene „kengur“ pletene korpe ili gajbe. Ukoliko se pravilno odrade svi tehnološki koraci, sa jednog hektara može se ubrati i do 20 tona tog zdravog voća. Optimalna temperatura skladištenja je 5 stepeni. U hladnjačama mora da bude do 95 procenta vlage, da ne bi došlo do deformacije plodova zbog suvoće.

PROČITAJTE I...  Uzgoj soje u Temerinu

Agrosaveti organski uzgoj kivija Temerin 01

„VojJoy“ – prvi organski kivi uskoro u Bio prodavnicama

S obzirom na to da kivi ne zahteva hemijsku zaštitu, glavni tržišni adut porodice Žunji i Silak biće proizvodnja organskog kivija. Kako kaže Šuranjijeva, oni su još od prošle godine u konverziji iz konvencionalne u organsku proizvodnju, i ako sve bude teklo po planu, od naredne jeseni, na tržištu će se naći i prvi domaći organski kivi sa plantaže porodica Žunji i Silak. 29-ogodišnja Betina, kaže da je njihova egzotična plantaža prva koja je registrovana u Upravi za trezor, a biće i prvo gazdinstvo koje će to tropsko voće gajiti po organskim principima. Primarno će ga plasirati u bio – prodavnicama u Novom Sadu, ali se nadaju da će njihov brend „VojJoy“(č.:VojDžoj), odnosno „Vojvođanski užitak“, uskoro naći svoj put i do drugih ljubitelja te vitaminske bombe.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85
Prethodni tekstKad nema leka-tu je KLEKA: Jedna od najlekovitijih biljaka na svetu
Sledeći tekstERVINIJA U ZASADU DUNJA: Šta raditi ako je uzela maha?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime