Proizvodnja kivija u Mačvanskoj Mitrovici

0
2210
Agrosaveti---Proizvodnja-kivija---03

Slađan Paja Papić iz Mačvanske Mitrovice je ove godine sa svojih 20-ak kivija ubrao 500 kilograma kvalitetnog ploda. Prve kivije je posadio davne 1999. godine, a kako nam je rekao, lepo rađaju svake godine. On je od kivija napravio kako se to u Mačvi kaže “čardakliju” koja je mnogo praktičnija od one koju pravi loza, kaže nam naš domaćin, jer ga ne napadaju pčele, ose, niti kaplje sa njega sok, kao sa grožđa.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Zatim sam bio znatiželjan i u vezi sa time kako može da se razmnožava, saznao sam da to može reznicom. Pravio sam hormon rasta od vrbe i tako sam naučio kako se uspešno razmnožava. Tako sam formirao nova stabla. Sad imam i za prodaju, cena je 500 dinara.”

KIVI JE PUZAVICA, A NEOPHODNO JE IMATI I MUŠKI I ŽENSKI

Deo sadnica je posadio i u svom voćnjaku, pa sada svake godine ima lepu količinu kivija. Deo proda, deo podeli, a od ovog sitnijeg napravi rakiju. Kivi nije teško proizvesti, priča nam naš domaćin. Reć je o puzavici, te je važno obezbediti mu uz čega će da raste. A ako napravite mrežu, kao što je to Slađan uradio, onda vam takav uzgoj, olakšava i berbu. Morate samo imati i muški i ženski, kako bi oprašivanje bilo moguće.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti---Proizvodnja-kivija---02

“To je puzavica povijuša, pa se kivi kako raste hvata i obmotava za šta god može. Za oprašivanje je neophodno imati muški i ženski kivi. Cvetaju u isto vreme, samo što muški baca polenov prah, koji prenose pčele i vetar. Jedan muški ide na 3-4 ženska kivija.”

Kivi solidnije rađa već u trećoj godini, u zavisnosti od toga kakva mu je podloga, priča nam naš sagovornik. Ne voli krečnjak, već peskovitije tlo, a s obzirom na to da je nekada na parcelama gde se nalazi Slađanov voćnjak tekla reka, zemljište mu baš odgovara.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

KIVI TREBA OBRATI PRE PRVIH MRAZEVA

Plantažu smo obišli u sred zime dok je još bila pod velikim snegom, međutim, kiviju zima mnogo ne smeta, ali jaki minusi umeju da ga oštete. I to obično više izmrzne ženski kivi, koji je rađao i koji je u zimu ušao iscrpljen, kaže Slađan.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća na otvorenom u Mačvi: Borba sa bolestima, sušom i vranama

Agrosaveti---Proizvodnja-kivija---01

“Smetaju mu jako niske temperature, koje danima traju. Izmrzne mu gornji deo, ili čitavo stablo. Međutim, mraz ga ne ubije. Koren ostane živ, pa on već te godine nanovo izraste i po nekoliko metara. A već sledeće godine ponovo cveta i rađa.”

Infinito Bayer 1120x180 V01

Slađan kivi bere pre prvih jačih mrazeva. Nije problem držati ga na stablu sve do nule, ali minuse plod ne bi podneo. Zatim ga spakuje u gajbe i drži na tavanu. Može i u podrumu gde ima cirkulacije vazduha, ali gde temperatura nije u minusu, niti u jakom plusu. Tako spakovan može dugo da opstane, kaže nam naš domaćin.

Prethodni tekstKukuruz – Tehnologija gajenja
Sledeći tekstUdruženja u organskoj poljoprivredi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime